Wednesday, January 09, 2013

ΥΠΕΚΑ: Πληροφορίε​ς σχετικά με τα κατασχεθέν​τα καυσόξυλα του έτους 2012/ Διάθεση των κατασχεμένων λαθραία υλοτομημένων ξύλων

Σε συνέχεια του χθεσινού Δελτίου Τύπου, σχετικά με τα συμβάντα λαθροϋλοτομίας του έτους 2012 ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ανακοινώνει τα εξής:
-     Η ποσότητα λαθραία υλοτομημένων ξύλων που κατασχέθηκε κατά το έτος 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, ήταν 13.088,75 τόνοι (ολογράφως: δεκατρείς χιλιάδες ογδόντα οκτώ τόνοι και επτακόσια πενήντα κιλά).
-     Η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διάθεση των κατασχεμένων λαθραία υλοτομημένων ξύλων είναι αυτή που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή διατίθενται παρουσία του αρμόδιου Δασάρχη σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς και αν κριθούν μη αναγκαία από αυτούς, μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη με απόφαση του αρμοδίου Δασάρχη. Σε περίπτωση μικρών ποσοτήτων διατίθενται σε ειδικές κατηγορίες που περιγράφονται από τον νόμο με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
-     Η λαθροϋλοτόμηση είναι έγκλημα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Το ΥΠΕΚΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας. Καλούμε τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός: 1591). Η όποια διάθεση των προϊόντων του εγκλήματος της λαθροϋλοτομίας, δεν αποκαθιστά τη βλάβη του φυσικού μας πλούτου.
-     Η καύση των μόλις υλοτομηθέντων (λαθραία ή μη) ξύλων δεν συνίσταται για χρήση (καύση) σε εστίες θέρμανσης, δεδομένης της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, που τα καθιστούν ακατάλληλα λόγω χαμηλής θερμαντικής απόδοσης και λόγω μεγάλων ποσοτήτων εκπεμπόμενων (από την καύση τους) μικροσωματιδίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin