Saturday, December 22, 2012

Putin προς Barroso: «Είσαι ένοχος»

Μπορεί η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας να τελείωσε χωρίς σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο θα μείνει στη μνήμη της ιστορίας από το «σόου» του ρώσου προέδρου Putin στη συνέντευξη Τύπου, που αποκάλεσε τον Barroso «ένοχο» αναφορικά με τους κανόνες απελευθέρωσης της ενέργειας στην ΕΕ.
Ο ρώσος πρόεδρος αντέδρασε στις δηλώσεις Barroso, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο δεν κάνει διακρίσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε αυτή τη σύνοδο η Ρωσία ήθελε να συμφωνηθούν κανόνες «εξαίρεσης» των αγωγών της από τους κανόνες απελευθέρωσης της ενέργειας στην ΕΕ, που δίνουν σε εταιρείες ενέργειας πρόσβαση στις υποδομές άλλων εταιρειών.
 «Το σύστημά μας δεν κάνει διακρίσεις, δεν εφαρμόζεται μόνο στις ρωσικές εταιρείες, αλλά και στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές, νορβηγικές, σε εταιρείες από όλα τα μέρη του κόσμου, και πιστεύουμε ότι είναι πλήρως συμβατό με τις συνολικές μας συμφωνίες», τόνισε.
Ο πορτογάλος αναφέρθηκε επίσης και στις συμφωνίες με την Gazprom, που συνδέει τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
 «Πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ. Το πρόβλημα δεν είναι η τιμαριθμική προσαρμογή per se. Η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο δεν είναι από μόνη της πρόβλημα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, δημιουργώντας κυρίαρχη θέση για μια εταιρία στην αγορά μας ή σε μέρος της αγοράς μας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχουμε με τη Νορβηγία και κάποιες εταιρείες στη Ρωσία», είπε ο Barroso.
Καλά Χριστούγεννα;
Ωστόσο ενώ φάνηκε ότι η συνέντευξη Τύπου είχε τελειώσει και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου Herman Van Rompuy ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα», ο Putin έπιασε ξαφνικά το μικρόφωνο.
 «Ο πολλά χρόνια φίλος μου κ Barroso, έχει να μιλήσει εδώ και καιρό τόσο πολύ και τόσο συναισθηματικά, διότι γνώριζε ότι δεν έχει δίκιο και ότι είναι ένοχος», είπε και άρχισε να γελάει η ρωσική αντιπροσωπεία. Πρόσθεσε: «Δείτε το άρθρο 34 της βασικής μας Συνθήκης με την ΕΕ και διαβάστε μόνοι σας», είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Το άρθρο 34 της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 1997, αναφέρει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγουν να λάβουν μέτρα ή δράσεις που καθιστούν τις συνθήκες για την ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών του άλλου μέρους πιο περιοριστικές από την κατάσταση που επικρατεί την ημέρα που προηγείται της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας».
Συνέχισε: «Και άλλη μία παρατήρηση: η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο δεν εφευρέθηκε από τη Ρωσία αλλά από την Ολλανδία από τις αρχές του αιώνα».
 «Και αυτό εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τιμή του πετρελαίου καθιερώνεται στις παγκόσμιες αγορές στη βάση της αγοράς, όχι μέσω διοικητικών μέτρων», πρόσθεσε.
 EurActiv.gr
   



 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin