Wednesday, December 05, 2012

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για Deutsche Bank και φυσικό άεριο στην Κρήτη

Στο θέμα της έκθεσης της Deutsche Bank για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Όπως δήλωσε ο κ. Λιβιεράτος: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνεται, παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει, τις εκτιμήσεις ξένων Τραπεζών, ή διεθνών Οίκων, αναφορικά με την ύπαρξη και τα πιθανά αποθέματα Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, συνεχίζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τους όρους διεξαγωγής των γεωφυσικών ερευνών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου που επιβαίνουν στο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 30% του συνολικού έργου της γεωφυσικής διασκόπησης, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από τις 31 Ιουλίου 2012 Πρόταση Νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρότασή μας αυτή αποτελεί μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με την εισηγητική μας έκθεση, τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου σε βάθος 30ετίας, είναι της τάξης των 150 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε χώρες με τη γεωλογική δομή της Ελλάδας, περίπου το 50% των εσόδων αναλογεί στην κάθε χώρα και το υπόλοιπο 50% αναλογεί κατά προσέγγιση σε επενδύσεις και έξοδα λειτουργίας εγκαταστάσεων, καθώς και έσοδα των αναδόχων.
Η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση, έχει απαντήσει θετικά στην πρότασή μας.
Την επόμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων μπορεί και πρέπει να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει τη διαρκή βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς επίσης και το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων συνταξιούχων. Δίνουμε στη δημοσιότητα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ με τη σχετική εισηγητική έκθεση, καθώς επίσης και την αντίστοιχη απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Ι. Βρούτση».
5/12/12 
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Διαλέξεις του Νίκου Λυγερο:"Νέες στρατηγικές -- προοπτικές της ΑΟΖ".(video) 

 

------------

 ***[1] Δήλωση Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου​, με αφορμή έκθεση της Deutsche Bank

 Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2012


 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ερωτηθείς για έκθεση της Deutsche Bank που είδε το φως της δημοσιότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση : 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνεται, παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει, τις εκτιμήσεις ξένων Τραπεζών, ή διεθνών Οίκων, αναφορικά με την ύπαρξη και τα πιθανά αποθέματα Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τους όρους διεξαγωγής των γεωφυσικών ερευνών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου που επιβαίνουν στο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 30% του συνολικού έργου της γεωφυσικής διασκόπησης, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.»
 http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2171&language=el-GR

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin