Saturday, December 01, 2012

Χαιρετισμό​ςΥπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείριση​ς Στερεών Αποβλήτων

«Κυρίες και κύριοι,
 
Το ΥΠΕΚΑ, εξαντλώντας τον συντονιστικό του ρόλο, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με κεντρικό στόχο την επίσπευση των απαιτούμενων έργων για την μετάβαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
 
Αυτή την προτεραιότητα υπηρετεί η δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής. με στόχο να συντονίσει τις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων, Φορέων και Υπηρεσιών, καθώς και η συγκρότηση Εκτελεστικής Γραμματείας για την προώθηση και παρακολούθηση των έργων.
 
Παραλλήλως, επεκτείνεται η συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τη ΜΟΔ Α.Ε, για την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ αποφασίσθηκε η ενίσχυση με πρόσθετους πόρους ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ του άξονα που αφορά τα στερεά απόβλητα στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
 
Οι ενέργειες στις οποίες αναλύεται η πολιτική μας, επικεντρώνονται κυρίως στην ολοκλήρωση του προγράμματος διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στην ολοκλήρωση επαρκούς δικτύου υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων με εφαρμογή του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.
 
Είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές ότι η επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος, το οποίο οδηγεί σε σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, απώλεια πόρων, αλλά και επαχθή κοινοτικά πρόστιμα, προϋποθέτει να σκεφτούμε και να πράξουμε όλοι με βάση το εθνικό και συλλογικό συμφέρον, υλοποιώντας με σταθερότητα και ταχύτητα το μέρος του εγχειρήματος που μας αναλογεί.
 
Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, όπως η σημερινή συζήτηση, ενισχύει την διαδικασία παραγωγής λύσεων και συνδράμει στο να σχεδιάσουμε σε μεγαλύτερο βάθος την προοπτική της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, είναι εξαιρετικά σημαντική.
 
Δυστυχώς, υποχρεώσεις του κυβερνητικού έργου δεν μου επέτρεψαν να παραβρεθώ μαζί σας σήμερα.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας, τα συμπεράσματα του οποίου το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.»
 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin