Friday, December 07, 2012

Στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
«Σάρκα και οστά» παίρνει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ), καθώς διοργανώνεται το ιδρυτικό του συνέδριο.
Η ανάγκη της δημιουργίας του ΔΕΠΠ προέκυψε από τη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και το συντονισμό μεταξύ των πόλεων της χώρας μας που έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων και στόχος είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος.
Πόροι
Το Δίκτυο θα συμβάλει σημαντικά στη διεκδίκηση πολύτιμων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην αξιοποίηση προγραμμάτων σε όφελος του αστικού περιβάλλοντος. Επίσης, επιδιώκει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, που θα συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, θα προτείνει ένα σύνολο από εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι, η μόλυνση, η διαχείριση λυμάτων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά. Επιπλέον θα βοηθήσει στην καλύτερη διασύνδεση των ελληνικών δήμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοιχείο πολύ σημαντικό για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
«Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές πόλεις συνεργάζονται στενά για θέματα περιβάλλοντος», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Από την πρώτη στιγμή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε βήματα μπροστά και σ’ αυτόν τον τομέα. Γιατί πιστεύουμε ότι οι πράσινες πολιτικές δεν είναι συμπεριφορές πολυτελείας, είτε από την πλευρά των κυβερνήσεων είτε από την πλευρά των πολιτών, αλλά έχουν θετική επίδραση τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία. Αυτήν την πεποίθηση διακηρύττουμε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, μαζί με τους συναδέλφους από τις άλλες πόλεις – μέλη του Δικτύου».
Η ίδρυση του ΔΕΠΠ στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα.
.agelioforos.gr
7/12/12
----------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin