Monday, December 10, 2012

ΤΑΙΠΕΔ: Συνεδριάζει για ΔΕΠΑ, Λαχεία, Κασιόπη

Με την κατάθεση, σήμερα, της δεσμευτικής προσφοράς για τη δωδεκαετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων, από την κοινοπραξία ΟΠΑΠ – Lottomatica – Scientific Games – Intralot ξεκινάει ένας έντονος μήνας, εν μέσω εορτών, για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει δύο φορές αυτή την εβδομάδα, καθώς εντός των τεσσάρων επομένων θα δρομολογήσει την τελική φάση για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, ενώ εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων και του κτήματος Κασιόπη στην Κέρκυρα.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να συζητηθούν ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, αλλά και για το κτήμα Κασιόπη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατραπεί η τραγική εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (περί τα 100.000.000 ευρώ το 2012) εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Ακόμα και αν το τίμημα του ΟΠΑΠ είναι χαμηλότερο των προσδοκιών, κάποιοι υποστηρίζουν πως θα αναπληρωθεί από τις προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία.
Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου προβλέπει πως στο τέλος του 2013 η κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεντρώσει έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή σε ένα χρόνο καλείται να αντλήσει 1,7 δισ. ενώ το ίδιο ποσό μάζεψε σε τρία χρόνια...

Η ενέργεια και ο ΟΠΑΠ

Οι πέντε υποψήφιοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εντός του Ιανουαρίου. Ενδιαφέρον για την εταιρεία φυσικού αερίου και τον ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει οι ρωσικές Gazprom και Sintez (Negusnef), η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, η κοινή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου M&M Gas και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα με τον τσέχικο επενδυτικό όμιλο PPF (ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ).
Οι διαρροές από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τις οποίες «θα επικρατήσει όποιος δώσει τα περισσότερα» και πως η απόφαση για τη ΔΕΠΑ «δε συνδέεται με γεωστρατηγικές ή άλλες ισορροπίες», ανοίγουν το δρόμο και για τους Ρώσους ή σε σχήμα υπό τη ρωσική πλευρά.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ οι επτά όμιλοι που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα:
- Η βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών BC Partners,
- Η Emma Delta Ltd (επενδυτικό όχημα με κύριους μετόχους τους τον Jiri Smejc του τσέχικου fund PPF και τον Γιώργο Μελισσανίδη),
- Η κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann AG (55%) με την ισραηλινή Playtech Ltd (41%) και την Helvason Ltd (4%) του ομίλου Κοπελούζου,
- Η κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%),
-Η Primrose Treasure Limited (θυγατρική της κινεζικής Fosun international),
-Η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων (hedge fund) Third Point LLC και
- Η επίσης αμερικανική TPG Capital.


Για την Κασιόπη

Μία προσφορά έχει υποβληθεί για την πολυετή εκμετάλλευση του ακινήτου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στην Κασιόπη Κέρκυρας. Πρόκειται για τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCH ο οποίος κατέθεσε προσφορά μέσω των funds NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P. 
(euro2day.gr)
 .energypress.gr
10/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin