Thursday, December 20, 2012

Οι αθεόφοβοι της ΔΕΗ και οι άσχετοι της Βουλής

Ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Αρθούρος Ζερβός, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επί χρόνια επικεφαλής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πήγε την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να περιγράψει την οικονομική θέση της επιχείρησης και να εκθέσει τις προοπτικές της και να ανανεώσει τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Και αφού είπε διάφορα δήθεν ηρωικά ανήγγειλε νέες υπεραυξήσεις στα τιμολόγια έως 49%. Στην προσπάθειά του μάλιστα να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις εξήγησε ότι η μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ.Ωστόσο δεν εξήγησε γιατί την τελευταία εξαετία η ΔΕΗ έχει επιβάλει πάνω από 20 ανατιμήσεις, ούτε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.200.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσο για το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης ουδέν ουσιώδες είπε. Υπερηφανεύεται ότι μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 40%, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ήταν αποτέλεσμα της εξομοίωσης των μισθολογίων στις ΔΕΚΟ, που νομοθετικά επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και το μνημόνιο.

Καμία εξήγηση για τον εκτίναξη του κόστους εξόρυξης του λιγνίτη,για την κακό προγραμματισμό των μονάδων,το παραμικρό για τις προμήθειες και την διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού της επιχείρησης. Και βεβαίως καμία αίσθηση των συνεπειών από τις εξαγγελθείσες ανατιμήσεις.

Δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση της ΔΕΗ ότι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εκτινάσσεται στα ύψη, ότι τείνει να διπλασιασθεί έναντι εκείνου της Βουλγαρίας και ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται από το μνημόνιο μπορεί να υπονομευθεί από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καμία επίσης αντίληψη ότι οι νέες υπεραυξήσεις θα επαυξήσουν κοντά στα 3.000.000 τον αριθμό των νοικοκυριών που θα αδυνατούν στο μέλλον να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και θα οδηγήσουν σε ταμιακό κραχ τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση. Αλλά αν η Διοίκηση της ΔΕΗ υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της με τις αυξήσεις τιμολογίων, οι βουλευτές όλων των πτερύγων τι έκαναν;

Όσοι παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έχουν να μεταδώσουν κάτι εξαιρετικό από τις παρεμβάσεις των κ. Ι.Τραγάκη, Απ. Κακλαμάνη, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνη, Πετράκου, Αθ. Νάκου, της κυρίας Μαρίας Κόλια - Τσαρουχά ή των κυρίων Τσούκαλη και Χαλβατζή.

«Επαναστάτες» οι περισσότεροι φαίνεται δεν είχαν λόγια να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας. Αλλά μάλλον δεν είναι ζήτημα επαναστατικότητας. Η άγνοια και τα ελλείμματα κατανόησης αρκούν για να καταπνιγεί και η όποια επαναστατικότητα.

Η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ
 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εστάλη η παρακάτω δήλωση
«Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές Πετράκο Θανάση Ουζουνίδου Ευγενία και Καφαντάρη Χαρά, καθώς και τα μέλη της γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας Ανδριώτη Γιώργο και Πολίτου Νανή, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό στα γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε..
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η αντιπροσωπεία  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
1.      Κάλεσε τον κο Ζερβό να αρνηθεί να εφαρμόσει η διοίκηση της ΔΕΗ την παράνομη πλέον απόφαση για είσπραξη από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του ΕΕΤΗΔΕ, γνωστού ως χαράτσι. Τόνισε ότι η επιστολή του κου Στουρνάρα προς το ΔΣ της ΔΕΗ προκαλεί τον Ελληνικό λαό, αφού καλυπτόμενος κάτω από την ασυλία του ως υπουργός ωθεί τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΗ στην τέλεση αδικημάτων και συγκεκριμένα: καταπάτηση δικαστικής απόφασης αλλά και απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισήμανε ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΔΕΗ δεν καλύπτονται από κανενός είδος ασυλία καθώς και ότι ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση συνολικά, για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της, καταπατά τους θεμελιώδης θεσμούς του πολιτεύματος.
2.      Υπογράμμισε ακόμη ότι η εισήγηση του ΔΣ της ΔΕΗ στην ΡΑΕ, με την οποία ζητά τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος -οι οποίες μάλιστα για την κατανάλωση από 1εως 800 KWH φτάνει στο 48,5%-, προκαλούν τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών, όπως και την αγανάκτησή τους.
Επίσης, ζήτησε, όχι μόνο να μην ισχύσει καμία αύξηση στα τιμολόγια, αλλά, όπως τονίζει και η εμπεριστατωμένη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δωρεάν χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλώνουν από 400-1000 KWH  το τετράμηνο.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέφερε ταυτόχρονα, ότι η αύξηση του κόστους της ΔΕΗ μεταξύ 2012-2013 -η οποία υπολογίζεται στο 1,3 δις €- μπορούσε και μπορεί να μηδενιστεί σχεδόν αν η κυβέρνηση:
I. Καταργούσε άμεσα τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ), ο οποίος αποτελεί δώρο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς και επιβαρύνει την ΔΕΗ 300 εκ €
II. Καταργούσε άμεσα τους ΕΦΚ στο ΦΑ και στο Πετρέλαιο που επιβαρύνουν της ΔΕΗ 400 εκ €
III. Διεκδικούσε την αναστολή για μια τετραετία τους τέλους ρύπων το οποίο θα επιβαρύνει την ΔΕΗ κατά 300 εκ € , δεδομένου της μεγάλης οικονομικής  ύφεσης και της ενεργειακής κρίσης.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ανέφεραν ότι η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας επιβαρύνει την ΔΕΗ 300 εκ €, αφού αγοράζει το 35% της ενέργειας από τρίτους.
Συνεπώς, σημείωσε ότι, δεν είναι μονόδρομος οι αυξήσεις, αλλά αντίθετα αποτελούν σκόπιμη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και των μνημονιακών της επιλογών (εξάλλου με βάσει τους όρους του 1ου Μνημονίου προβλέπεται και νέα αύξηση των τιμολογίων από 1/7/2013), με απώτερο στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αγοράς ενέργειας.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι επειδή η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στα λαϊκά στρώματα, η ριζοσπαστική Αριστερά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπούν αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και να μην προχωρήσει η περεταίρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης». 

Δήλωση του Βουλευτή Μεσσηνία κ. Θ. Πετράκου
Από τον βουλευτή Μεσσηνία του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκο εστάλη η παρακάτω δήλωση:
 
«Οφειλόμενη Απάντηση ενός «Άσχετου και Επαναστάτη» Βουλευτή στο κ Αντώνη Καρακούση.
Θα στεναχωρήσουμε τον κο Καρακούση αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να του πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι Βουλευτές του και γνωρίζουν γιατί προτείνονται από την ΔΕΗ αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά το κυριότερο πολύ πριν «ξυπνήσει» ο κος Καρακούσης είχαμε καταγγείλει τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαμε αποκαλύψει ποιες είναι οι αιτίες, είχαμε προτείνει πως μπορεί να μηδενιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είχαμε απαιτήσει όχι μόνο να μην επιβληθεί καμία αύξηση αλλά αντίθετα να υπάρχει δωρεάν χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους καταναλώνουν από 400 έως 1000 KWH το τετράμηνο. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από συγκεκριμένες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και των Βουλευτών του οι οποίες δυστυχώς δεν προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ και τον κο Καρακούση ο οποίος  αντιλήφθηκε μια εβδομάδα μετά ότι θα επιβληθούν τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.  Συγκεκριμένα:
1.       Το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις 12/12/2012 είχε εκδώσει ανακοίνωση-καταγγελία με τίτλο «Καμία δικαιολογία για νέες  ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2013- Άμεση ανάκληση του μέτρου αύξησης του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα-ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»
2.       Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές Πετράκο Θανάση Ουζουνίδου Ευγενία και Καφαντάρη Χαρά, καθώς και τα μέλη της γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας Ανδριώτη Γιώργο και Πολίτου Νανή, συναντήθηκαν στις 13/12/2012 με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό στα γραφεία της ΔΕΗ Α.Ε. και ζήτησαν ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν και το οποίο εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ.
Τις ανακοινώσεις αυτές τις επισυνάπτουμε για να μην έχει άγνοια ο κος Καρακούσης αν και όφειλε να τις γνωρίζει ως έγκριτος δημοσιογράφος. Και είμαστε στην διάθεση του να τον ενημερώσουμε αναλυτικά και για το ποιοι ευθύνονται αλλά και το ποια είναι η λύση για να μην γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
3.       Όσον αφορά στην χτεσινή Συνεδρίαση- Ακρόαση του κου Ζερβού στην αρμόδια επιτροπή της βουλής οι «άσχετοι και επαναστάτες» βουλευτές κατά τον κο Καρακούση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις αυξήσεις και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και κατήγγειλαν την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, την ΡΑΕ που λειτουργεί ως εντολοδόχος των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς ψηφίσαμε αρνητικά στην ανανέωση της Θητείας του κου Ζερβού. Όταν θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά ελπίζουμε ο κος Καρακούσης να ζητήσει συγνώμη.
Αθανάσιος Πετράκος»
(Το Βήμα, 20/12/2012)
.energypress.gr
20/12/12 
------
ΣΧΕΤΙΚΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ :


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin