Tuesday, December 04, 2012

Εξαιρετικά Κοστοβόρα Πλέον η Διαδικασία Απόκτησης - Παρακράτησης Αδειών για ΑΠΕ

Της Πηνελόπης Μητρούλια
Το ξεκαθάρισμα του τοπίου των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τον περιορισμό των αγοραπωλησιών αδειών επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθιστώντας εξαιρετικά κοστοβόρα τη διαδικασία για την απόκτηση και παρακράτηση αδειών.


Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (επιβολή έκτακτης εισφοράς) για μείωση των ελλειμμάτων του συστήματος και προβλέπει υποχρεωτική καταβολή εγγυητικών επιστολών μεγάλης αξίας, υποχρεωτική καταρχήν συμφωνία χρηματοδότησης των έργων από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και πρόστιμα της τάξεως των 1.500 ευρώ ανά MW για έργα που καθυστερούν.

Συγκεκριμένα προβλέπεται παράλληλα με την υποβολή αιτήματος για τον ορισμό τιμής πώλησης της ενέργειας στο σύστημα κατάθεση επιστολής καταρχήν ενδιαφέροντος χρηματοδότησης από τράπεζα και εγγυητικής επιστολής διάρκειας κατ' ελάχιστον δύο ετών, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ανανεώνεται έως ότου τεθεί ο σταθμός σε δοκιμαστική λειτουργία. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται σε:

• 120.000 ευρώ για το πρώτο MW και
• 70.000 ευρώ ανά MW για το τμήμα της ισχύος από 1-10 MW
• 40.000 ευρώ ανά MW για το τμήμα της ισχύος από 10-100 MW και
• 20.000 ευρώ ανά MW για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.

Επίσης προβλέπεται ότι οι κάτοχοι αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ μετά την παρέλευση τριών ετών από τη χορήγηση της άδειας καταβάλλουν στον ΛΑΓΗΕ, υπέρ του λογαριασμού ΑΠΕ, ετήσιο τέλος ύψους 1.500 ευρώ/MW. Η υποχρέωση αυτή λήγει μετά τη θέση του σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία. Για τις παλαιές άδειες που έχουν δοθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ μετά την παρέλευση 5 αντί 3 ετών. Επίσης προβλέπονται περιορισμοί για το χρόνο ισχύος των αδειών εγκατάστασης, η οποία θα χορηγείται άπαξ, θα ισχύει για δύο χρόνια και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παρατείνεται έως και δύο φορές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου δίνοντας στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο δήλωσε ότι αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την εξάλειψη των ελλειμμάτων αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά των ΑΠΕ και πρόσθεσε: «Η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του πλαισίου προώθησης των ΑΠΕ διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος, τη συνέχιση των επενδύσεων και διαμορφώνουν ένα υγιές επενδυτικό κλίμα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με το νομοσχέδιο:

• Αναδιαμορφώνεται το καθεστώς πρόσβασης στα δίκτυα εξαιτίας της διαγνωσμένης δέσμευσης ηλεκτρικής ισχύος για μεγάλο χρονικό διάστημα για έργα των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί υπερβολικά.

• Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν σε ισχύ εκείνες οι άδειες παραγωγής για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται προοπτική υλοποίησης.

• Αποσαφηνίζονται ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και τη δυνατότητα εγκατάστασής τους σε δασικές εκτάσεις.

• Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και ορίζονται οι βασικές παράμετροι για την ορθολογική ανάπτυξη μικρών ανεμογεννητριών στο πλαίσιο κατάρτισης ειδικού προγράμματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις που αφορούν τη λατομική πολιτική, καθώς και ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των θυγατρικών της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

(από την εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 04/12/2012)

.energia.gr
4/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin