Friday, December 07, 2012

Αργούμε πολύ να... γίνουμε Εμιράτα

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ηταν τελικά τόσο δίπλα μας, όσο απέχει η Κρήτη δηλαδή, η λύση των προβλημάτων μας;'Η μήπως είναι ένας από τους γνωστούς μύθους, που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και συλλογικές αυταπάτες, η είδηση για τα 420 δισ. που θα δώσουν στο κράτος οι υδρογονάνθρακες που κρύβονται στον βυθό νοτίως της Κρήτης;
Για τις περιοχές αυτές δεν έχουν υπάρξει αναλυτικές και πλήρεις έρευνες. Ορισμένα γεωλογικά μοντέλα που χρησιμοποιούν με καλή πρόθεση οι επιστήμονες και οι αναλυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ποσότητες είναι πράγματι μεγάλες. Από εκεί όμως ξεκινά ο αυτοσχεδιασμός.

Γίνεται ο πολλαπλασιασμός με τις σημερινές τιμές ανά μονάδα και βγαίνει το σύνολο, άλλοτε εξακόσια άλλοτε πεντακόσια δισ. δολάρια το κέρδος. Ερχεται μετά και ο αναλυτής της Deutsche Bank, αναπαράγει τους υπολογισμούς αυτούς και έτσι πλέον η ανάλυση και η εκτίμηση γίνονται γεγονός και είδηση: έχουμε στο σεντούκι 420 δισ. δολάρια κέρδη, αλλά δεν απλώνουμε το χέρι να τα μαζέψουμε. Ομως ακόμη κι αν εντοπιστούν αυτές οι ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που μας χωρίζουν από τα 420 δισ.: πρέπει να διαπιστωθεί το μέγεθός τους, να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, να επιλεγεί η εταιρεία, να βρεθούν χρηματοδότες, να γίνει η εγκατάσταση των υποδομών και να αρχίσει η εξόρυξη και η εκμετάλλευση, που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσει τα δέκα χρόνια.
Πρέπει και οι αγορές να έχουν καλή τιμή ανά μονάδα εκείνη τη στιγμή. Ολα αυτά εφόσον φυσικά όλα πάνε καλά και ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα που αφορούν τις οριοθετήσεις με Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία...
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θέλουμε να ξεχνάμε: ο πλούτος της χώρας δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές και το Ταμείο που θα φτιαχτεί, για τις μελλοντικές γενιές πρέπει να επενδύσει. Τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, όταν προκύψουν, δεν θα πάνε για να ξεπληρώσουμε μεμιάς το χρέος που δημιουργήσαμε ώστε να αρχίσουμε και πάλι να διορίζουμε φίλους και ψηφοφόρους, να κλέβουμε την εφορία, να ξαναοδηγήσουμε το αγαπημένο μας τρίλιτρο και να δημιουργήσουμε ένα ακόμη χρέος για να το φορτώσουμε στις επόμενες γενιές.
Ας μην παρασυρόμαστε από τον πυρετό του μαύρου χρυσού. Αργούμε πολύ να γίνουμε Εμιράτα...
.ethnos.gr
7/12/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin