Monday, December 03, 2012

Κίνδυνος να ξεμείνουν από λιγνίτη 3 μονάδες της ΔΕΗ

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς λιγνίτη αντιμετωπίζουν τρείς μονάδες της ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Φλώρινα λόγω της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ ΔΕΗ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Το πρόβλημα περιγράφει αναλυτικά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Τζαβάρα, στην οποίο αναφέρονται τα εξής:
"Είναι γνωστό ότι η τοπική εφορία αρχαιοτήτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια σωστικές ανασκαφές στο μέτωπο εξόρυξης της πρώτης τομής του Ορυχείου Αμυνταίου.

Εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης που φαίνεται πως υπήρχε και υπάρχει ανάμεσα στην ΚΘ΄ΕΠΚΑ και στη ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί διακοπές στη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι προπορείες των υπερκείμενων εκσκαφέων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας των άλλων λιγνιτικών εκσκαφέων εγκυμονεί κινδύνους κατολισθήσεων, ενώ αυτή τη στιγμή το Ορυχείο λειτουργεί οριακά.
Εξυπακούεται ότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη ή πιθανή κατολίσθηση θα είναι τραγικές αφού θα έχουμε:
-Απώλεια κοιτάσματος για την τροφοδοσία των τριών λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου και Φιλώτα)
-Απώλεια πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.
-Καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις.
Κυρίως όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει κινδύνους για πιθανή απώλεια εργαζομένων, κινδύνους για τους οποίους καθιστούμε τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΔΕΗ και Αρχαιολογική Υπηρεσία) αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης.
Κύριε Υπουργέ
Η αρμόδια τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) σε πρόσφατα έγγραφα της προς τη ΔΕΗ Α.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να γίνει νέα σωστική ανασκαφή σε έκταση 110 στρεμμάτων, επειδή εντοπίστηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν όλη την προϊστορική και ιστορική εποχή.
Σημειώνεται ότι, για την ανασκαφή τούτων των ευρημάτων απαιτούνται ανασκαφικές εργασίες απροσδιόριστης χρονικής διαρκείας (με δεδομένο και το ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο), προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, δεσμεύοντας και παύοντας κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στο Ορυχείο από το τέλος Ιανουαρίου του 2013.
Μοναδική μας πρόθεση είναι να εξευρεθεί ο τρόπος που θα διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου, καθώς μόνον έτσι καθίσταται δυνατόν να υπάρξει ισορροπία στη λειτουργία του συστήματος, μόνο έτσι μπορούν επί της ουσίας να αποσοβηθούν τα αρνητικά/καταστροφικά σενάρια που περιγράψαμε".
 .energypress.gr
3/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin