Thursday, December 27, 2012

Η Μασσαλία, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013

Η παραθαλάσσια πόλη της Μασσαλίας στη Γαλλία έχει οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.
Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στη Μασσαλία, στην παρουσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Για έναν ολόκληρο χρόνο θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Μασσαλία, η οποία για το λόγο αυτό αναμένεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες από την Ευρώπη αλλά και από τρίτες χώρες. Υπολογίζεται ότι ο τουρισμός στην πόλη θα αυξηθεί κατά 12%. Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2013 θα έχει και η πόλη Kosice της Σλοβακίας.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη (κυρίως δύο το χρόνο) που ορίζεται από την ΕΕ για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι η Πάφος έχει οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και θα μοιραστεί τον τίτλο με μια πόλη της Δανίας.
Μόνο ευρωπαϊκές πόλεις που ανήκουν σε κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ωστόσο, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί να ορίσει μια πόλη από άλλο κράτος για μια χρονιά, αρκεί η απόφαση να ληφθεί ομόφωνα. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Κωνσταντινούπολη, που είχε οριστεί Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010.
.sigmalive.com
27/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin