Thursday, November 15, 2012

PV GRID: Ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την διείσδυση φωτοβολταϊκών στα δίκτυα διανομής

Πάνω από 20 φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν την ευρεία ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νέο διετές project, με την επωνυμία PV GRID, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ευφυής Ενέργεια” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο του 2014. Στόχος του PV GRID είναι να συμβάλει στην υπέρβαση των θεσμικών και κανονιστικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση φωτοβολταϊκών στα δίκτυα διανομής σε όλη την Ευρώπη.

Τα προβλήματα διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών ήταν ένα από τα θέματα που εξέτασε ένα άλλο κοινοτικό Πρόγραμμα, το PV LEGAL, πρόδρομος του νέου project. Τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφωθεί μια εντελώς νέα κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες τα ηλεκτρικά δίκτυα καλούνται να εξυπηρετήσουν τη διείσδυση σημαντικής ισχύος φωτοβολταϊκών και να αντιμετωπίσουν νέες τεχνικές, οικονομικές και διοικητικές προκλήσεις.
Το PV GRID αποτελεί τη λογική συνέχεια του PV LEGAL το οποίο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Το PV LEGAL, ένα από τα πιο επιτυχημένα projects του Προγράμματος “Ευφυής Ενέργεια”, κατάφερε να άρει αρκετά διοικητικά εμπόδια για τα φωτοβολταϊκά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το PV GRID, το οποίο βασίζεται εν πολλοίς στο ίδιο κονσόρτσιουμ συνεργατών, αξιοποιεί την εμπειρία του PV Legal και φιλοδοξεί να άρει τα εμπόδια που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά δίκτυα και έχουν ανακύψει ως απόρροια της γρήγορης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στο PV GRID συμμετέχουν επίσης και νέοι φορείς προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με εμπειρία σε θέματα διανομής και διοικητικών ρυθμίσεων που αφορούν τα δίκτυα. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ηλιακών Βιομηχανιών (BSW-Solar), ενώ συμμετέχουν 13 εθνικοί σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών (την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών), ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA), τρεις Διαχειριστές Δικτύων Διανομής, η εταιρία συμβούλων eclareon, το European Distributed Energy Resources Laboratories e. V. και το Πανεπιστήμιο COMILLAS Pontifical.
.sunblog.org
15/11/12
----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin