Friday, November 02, 2012

Έρχεται στην Ηγουμενίτσα το πλοίο της PGS για τα σεισμικά

Το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η νορβηγική εταιρεία PGS τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει ορισθεί από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.
Το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Δευτέρα, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την ανάδειξη της PGS, ως πλειοδότριας του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Σταματάκη, σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014.
Το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες. Τα έσοδα του θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων. Για τα πρώτα πακέτα που θα πωληθούν το δημόσιο θα έχει μικρό ποσοστό, προκειμένου η εταιρία να αποσβέσει το κόστος των ερευνών, ενώ όσο περισσότερα δεδομένα αγοραστούν τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα του δημοσίου.
Οι έρευνες θα γίνουν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100-400 χλμ στο Ιόνιο. Η PGS έχει κάνει ανάλογες έρευνες και στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 με δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, διαθέτει 14 πλοία σεισμικών ερευνών, 21 κέντρα δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας 70 άτομα. Έχει παρουσία σε 25 χώρες, με περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Χιούστον και τη Σιγκαπούρη. Η έδρα της βρίσκεται στο Όσλο.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο κ. Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου- Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Ltd, ανέλυσε  το γεωλογικό προφίλ της Ελλάδας τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων, αν κρίνουμε από παλαιότερες έρευνες. Αυτό, εξάλλου δείχνουν, όπως επισήμανε, και τα γεωλογικά δεδομένα γειτονικών χωρών, όπου υπάρχει ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την χώρα μας, όπου κάθε σχετική ενέργεια είχε σταματήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
.energypress.gr
2/11/12
---

 ---
* Petroleum Geo-Services and the Hellenic Republic; Ministry of Environment, Energy & Climate Change are seeking prefunding for the MultiClient program in preparation for a license round in 2014. The survey area covers the western and southern margins offshore Greece, extending from the Albanian and Italian Boarder around to the South of Crete. Over the Ionian Sea seismic acquisition program density is a 10km grid of 2D lines, there are some lines around the Katakolon discovery and some long record length lines that extend into the abyssal plain. To the south of Crete a 40km reconnaissance grid of seismic data is planned. Approximately 8,500km of GeoStreamer GS data will be acquired in late 2012 and early 2013.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin