Tuesday, November 27, 2012

Δημιουργία Τράπεζας Γης, παράθυρο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Το σχέδιο για τη δημιουργία Τράπεζας Γης μέσω της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης νομιμοποίηση των ακινήτων, επισημοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης μιλώντας στο 7o RED Business Forum. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η Τράπεζα Γης θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης. «Οταν κάποιος χρειάζεται δικαίωμα ανάπτυξης μπορεί να το αγοράσει, και συχνά μάλιστα σε μια γνωστή προκαθορισμένη τιμή. Πλέον αυτού, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων τους από την πώληση των δικαιωμάτων για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την προστασία κοινοχρήστων χώρων ή κτιρίων, μέσω της αγοράς των δικαιωμάτων που τα αφορούν», είπε.
Τόνισε ακόμη ότι σήμερα στην Ελλάδα, οι τίτλοι που είναι σε ισχύ, από βαρυνόμενα διατηρητέα ακίνητα (που δεν μπορούν να εξαντλήσουν το ΣΔ και έχουν κάνει μεταφορά συντελεστή δόμησης) ανέρχονται σε 244.000 τ.μ , ενώ οι τίτλοι από τα βαρυνόμενα ρυμοτομούμενα ακίνητα (π.χ οικόπεδα που προορίζονται από τους δήμους για κοινωφελείς σκοπούς) είναι 184.000 τ.μ. Ο μηχανισμός της Τράπεζας Γης, λειτουργεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. «Διαχρονικά, οι διαφορετικές αντιλήψεις περί έγγειας ιδιοκτησίας έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφορετικών πολεοδομικών πολιτικών, σε συνδυασμό με το πολεοδομικό και φορολογικό δίκαιο κάθε χώρας. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, κάνουν ευρεία χρήση του θεσμού από το 1970, η Σουηδία το χρησιμοποιεί με ενσωμάτωση σε επιμέρους μηχανισμούς, ενώ οι ΗΠΑ θεσμοθέτησαν μορφές του εργαλείου ήδη από την 10ετία του '30» σημείωσε στην ομιλία ο κ. Αλεξιάδης.
Ουσιαστικά το σχέδιο που υπάρχει από παλιά θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός αυθαιρέτου να προσφεύγει στην Τράπεζα Γης που πιθανότατα θα έχει κάθε δήμος, θα αγοράζει δικαιώματα από αυτήν μέσω της απόκτησης ενός τίτλου ίδιας επιφάνειας και θα μπορεί να νομιμοποιήσει το δικό του ακίνητο.
27/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin