Saturday, November 17, 2012

Φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές

Οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να εφαρμόσουν πλήρως του ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν κοινούς κανόνες για μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, που θα παρέχει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις ασφαλείς και βιώσιμες προμήθειες ενέργειας σε δίκαιες τιμές.
Οι κανόνες αυτοί είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές και η πρόσβαση σε προσιτή ενέργεια για όλους.

Μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές, οι τιμές χονδρικής βρίσκονται υπό έλεγχο και έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας.
Σε άλλους τομείς, όμως, οι χώρες υστερούν. Για να επιταχύνει τη διαδικασία, η Επιτροπή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από μια ανταγωνιστική αγορά. Με τα μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς :
  • διασφαλίζεται ότι όλες οι χώρες θα εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες. Ορισμένες χώρες δεν τους εφαρμόζουν ακόμη, κυρίως τους κανόνες για τη διασύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας
  • εξασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν όλα τα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς κανένα κόστος ύστερα από προειδοποίηση τριών εβδομάδων. Εάν όλοι οι καταναλωτές επέλεγαν τις οικονομικότερες προσφορές, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν συνολικά 13 δισ. ευρώ ετησίως
  • προωθείται η χρήση έξυπνων μετρητών, που καθιστούν δυνατό για τους καταναλωτές να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους σε πραγματικό χρόνο και να διαχειρίζονται καλύτερα τους λογαριασμούς τους
  • παρουσιάζονται σαφέστερα οι τιμές, τα τιμολόγια και οι προσφορές, και έτσι προστατεύονται οι ευάλωτοι καταναλωτές
  • καταργείται η ρύθμιση των τιμών, που δίνει στους καταναλωτές τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι τιμές είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες, και αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και στις επενδύσεις (επί του παρόντος μόνον 9 χώρες της ΕΕ ΔΕΝ ρυθμίζουν τις τιμές λιανικής).
Επόμενα βήματα
Ορισμένες χώρες σχεδιάζουν να δώσουν κίνητρα στους κατεστημένους προμηθευτές, ώστε να διατηρηθεί το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής όταν η παραγωγή από εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.
Πριν από τη θέσπιση αυτών των κινήτρων, απαιτείται περαιτέρω ανάλυση των λόγων για τους οποίους οι χώρες δεν επενδύουν στην αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφοδιασμού από προμηθευτές σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν οι προσφορές τους είναι οικονομικά συμφερότερες.
Η Επιτροπή θα εκδώσει επίσης κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Περισσοτερα στο:
.ec.europa.eu/news
16/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin