Thursday, November 29, 2012

Σημαντική συμφωνία για ενέργεια εξασφάλισε η κυπριακή προεδρία

Σημαντική πολιτική συμφωνία στον τομέα των διευρωπαϊκών υποδομών ενέργειας επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.

Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία που αφορά τον κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας.

Το νέο πλαίσιο θα διασφαλίσει την έγκαιρη ανάπτυξη των βασικών υποδομών, μέσω της στενής περιφερειακής συνεργασίας των κρατών μελών, την επιτάχυνση και διαφάνεια των διαδικασιών χορήγησης άδειας και των διασυνοριακών κανόνων κατανομής του κόστους.



Ο Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Οτινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι «αποτελεί μια επαναστατική» εξέλιξη που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τομέα των υποδομών.

Εξήγησε ότι ο χρόνος αναμονής για την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας για έργα ανάπτυξης διασυνοριακών υποδομών - όπως αγωγοί ή ηλεκτρικά δίκτυα – θα μειωθεί από 12 χρόνια σε τέσσερα.

"Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν επειδή ο ανταγωνισμός θα διατηρεί χαμηλό το κόστος", επεσήμανε ο Επίτροπος.


Η Κυπριακή Προεδρία είχε θέσει τον προτεινόμενο κανονισμό ως βασική της προτεραιότητα στον τομέα της ενέργειας και αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για την υιοθέτησή του έθεσε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Η Προεδρία, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος του Συμβουλίου, πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και τρεις τριλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγές της Κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριλόγου εκφράστηκε γενική ικανοποίηση για την φιλόδοξη, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη συμφωνία, κάτι που δίνει νέα ώθηση για την ανάπτυξη των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών.

Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) την Παρασκευή.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ενέργειας σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

.ikypros.com
29/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin