Wednesday, November 07, 2012

«Πόλεμο» κατά των φθοριούχων αερίων κηρύσσει η Κομισιόν


Οι εκπομπές φθοριούχων αερίων που ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να μειωθούν αισθητά, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των αερίων αυτών για μείωσή τους κατά δύο τρίτα μέχρι το 2030.
Η πρόταση της Κομισιόν αποσκοπεί στη μείωση μέχρι το 2030 των εκπομπών φθοριούχων αερίων κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και απαγορεύει τη χρήση φθοριούχων αερίων σε ορισμένα είδη νέου εξοπλισμού, όπως τα οικιακά ψυγεία, όταν είναι ευχερώς διαθέσιμες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις φιλικότερες προς το κλίμα.

Οι εκπομπές φθοριούχων αερίων, οι οποίες έχουν θερμαντική επίδραση μέχρι 23.000 φορές ισχυρότερη από το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 1990, ενώ όλα τα άλλα αέρια θερμοκηπίου μειώθηκαν.
Τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται συνήθως σε συστήματα ψύξης και κλιματισμού, καθώς και σε ηλεκτρολογικό υλικό, μονωτικά αφρώδη πλαστικά, αερολύματα και πυροσβεστήρες. Διαρρέουν στην ατμόσφαιρα από μονάδες παραγωγής, από τις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιούνται και όταν οι συσκευές αυτές απορρίπτονται.
Η πρόταση θα οδηγήσει σε αυξημένα μερίδια αγοράς για τις εταιρείες εκείνες που θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να αναπτύξουν φιλικά προς το κλίμα προϊόντα και εξοπλισμό. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που είναι τεχνικά άρτιες, ασφαλείς, οικονομικά αποδοτικές και μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πρόταση θα υποβληθεί προς συζήτηση και έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
.kathimerini.com.cy/
7/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin