Wednesday, November 21, 2012

Σχετικά με τη διακίνηση πετρελαίου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας

Σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν τη διακίνηση πετρελαίου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Πρώτον, έχει ήδη υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α)  για τα συστήματα εισροών- εκροών τα οποία σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης έως τον Μάρτιο 2013, σε δεύτερη φάση στις υπόλοιπές μεγάλες πόλεις έως τον Σεπτέμβριο 2013 και τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα έως τον Μάρτιο 2014.Τα συστήματα αυτά θα επεκταθούν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.


Δεύτερον, έχει υπογραφεί Κ.Υ.Α για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) στα βυτιοφόρα και στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα με καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασής τους την  31η Ιουλίου 2013 ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος σχεδιασμού και υλοποίησης του συστήματος με το οποίο θα αντλούνται και θα αξιοποιούνται οι πληροφορίες από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού.
Τρίτον, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συντονιστή την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η οποία θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την σύνταξη των Κ.Υ.Α που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 320 ν.4072/2012 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Τέταρτον, με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την σχεδίαση και υλοποίηση του διαγωνισμού συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων και την καταγραφή σε Κ.Υ.Α των απαιτήσεων του Νόμου 4072/2012. Η ομάδα εργασίας συντάσσει τεχνικές προδιαγραφές και προβαίνει στην εκτίμηση του κόστους του συστήματος ιχνηθέτησης. Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Δεκεμβρίου και με βάση αυτό θα συνταχθεί η αντίστοιχη Κ.Υ.Α και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός.
Πέμπτον, η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού για την μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των πετρελαίων μετά από την εξίσωση του Ε.Φ.Κ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπηρεσιών υπέβαλε το πόρισμά της το οποίο θα εκτιμηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία για την λήψη σχετικής απόφασης.
Τέλος, παρά τη δημοσιονομική στενότητα η Κυβέρνηση κατόρθωσε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πρόγραμμα επιδόματος θέρμανσης στοχεύοντας στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και κάνοντας  χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΓΓΠΣ για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν έμπρακτα την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης  να επιλύσει άμεσα χρονίζοντα προβλήματα με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

.minfin.gr
21/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin