Tuesday, November 13, 2012

ΜΕ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ... Ανακάλυψαν τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης

Συνάντηση από το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μαρώνειας των μανιταρόφιλων της περιοχής και ειδικών επιστημόνων

Δράση βιωματικού παιγνιδιού έγινε στις εγκαταστάσεις του κέντρου στον Ιμερο ενώ γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα της Μαρώνειας

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου (xronos gr)
 

Εκδρομή στην φύση, για να δουν από κοντά τους γνωστούς μύκητες που αγαπούν την υγρασία και φύονται στην Ροδόπη, οργάνωσε το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μαρώνειας σε  συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες συλλόγους μανιταρόφιλων και άλλους ενδιαφερόμενους που ξεπέρασαν τους συνολικά τους 75.  Με την βοήθεια του Σιδέρη Ευαγγελίδη γνώστη των μανιταριών στην Ροδόπη χωρίστηκαν την Κυριακή το πρωί σε ομάδες και συνέλεξαν  μανιτάρια όλων των ειδών από το δάσος της Νυμφαίας αφού υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν είναι επικίνδυνα ακόμη και δηλητηριώδη μανιτάρια  στην συλλογή τους αλλά γίνονται επικίνδυνα μόνο αν φαγωθούν. Οι  συμμετέχοντες ήρθαν από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη Καβάλα και Δράμα με ενθουσιασμό και διάθεση να αποκτήσουν γνώσεις και να πληροφορηθούν άγνωστες λεπτομέρειες από τον κόσμο των μυκήτων. «Χρειάζεται να εξασκηθεί κάποιος για να μπορεί να βρίσκει μανιτάρια» θα πει στο «Χ» ο υπεύθυνος του κέντρου Γιώργος Σερμπέζης μιλώντας για την επιτυχία της όλης διοργάνωσης που αποτελεί μία πτυχή των πολύπλε4υρων δράσεων του ΚΠΕ.

Ο Νίκος Ιακωβίδης πρόεδρος μανιταρόφιλων Ξάνθης έκανε μια αναδρομή στον κόσμο των μανιταριών και  ο Άγγελος Παπαδημητρίου εξειδικευμένος συγγραφέας εστίασε στα άγρια μανιτάρια της Ελλάδος αναφερόμενος στα επικίνδυνα μανιτάρια της χώρας μας, τις δηλητηριάσεις από μακρομύκητες, την αναγνώριση των τοξικών μανιταριών, τις εσφαλμένες λαϊκές δοξασίες αλλά και  τις γενικές προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε. Ακολούθησε ένα βιωματικό μέρος του σεμιναρίου όπου ανά δυάδες οι μετέχοντες αναγνώριζαν στοιχεία των μανιταριών που συνελέγησαν, ενώ ο  παραγωγός καλλιέργειας  τρούφας Παναγιώτη Παναγιωτίδη που ήρθε από την Δράμα  κι έκανε την δική του προσέγγιση κι ενημέρωση γύρω από το σπάνιο κι εκλεκτό αυτό είδος.
«Το ΚΠΕ Μαρώνειας δεν μένει στατικό κάνει πολλές και ποικίλες δράσεις από την ενέργεια, κι ένα σωρό ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και δημιουργούν ενεργούς πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Σερμπέζης, ο οποίος και   είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης έτσι ώστε να προσφέρει εμπειρίες και γνώσεις ουσίας σε όσους συμμετείχαν. Το φωτορεπορτάζ του «Χ» αποτυπώνει τον πλούτο των μανιταριών που συνέλεξαν στο πεδίο βολής Νυμφαίας και την αξιολόγησή τους στην ταβέρνα της Λόλας στην Μαρώνεια, όπου έγινε και το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=85751
13/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin