Thursday, November 29, 2012

Η κρίση τροχοπέδη στους περιβαλλοντικούς ελέγχους

Νέα ρύθμιση ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ
-Υποστελεχωμένος ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει σήμερα Τετάρτη ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκης Κουρουζίδης μιλώντας στη διημερίδα που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα «Διοικητική μεταρρύθμιση -  οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ως μοχλός ανάπτυξης».


Το δίλημμα για τον επικεφαλής των «Ράμπο» του περιβάλλοντος είναι αν, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, πρέπει ή όχι να χαλαρώσουν τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να τα αντέξουν και προκειμένου να μην κλείσουν.

Το μείζον ζήτημα ωστόσο που πρέπει να εξεταστεί είναι ποιος μπορεί να ευνοηθεί από μια ενδεχόμενη χαλάρωση των ελέγχων. «Ευνοεί εκείνον που δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους», επεσήμανε ο κ. Κουρουζίδης. Αντίθετα, όπως τόνισε ο ίδιος, η τήρηση των κανόνων κοστίζει διότι η επιχείρηση πρέπει να επενδύσει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Ωστόσο, η ανοχή για τους παρανομούντες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο όσων τηρούν τους κανόνες ή να τους αναγκάσει να χαμηλώσουν και εκείνοι τον …πήχη.

«Η μη τήρηση των κανόνων είναι μια από τις αίτίες της κρίσης και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αντιμετώπισή της. Ούτε μπορεί να μας βρει χωρίς κανόνες η μετά κρίση εποχή», ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας. Και πρόσθεσε: «Η τήρηση των κανόνων πρέπει να συμφέρει επιχειρηματικά. Γι΄ αυτό πρέπει να αναζητηθεί ένα άλλο μοντέλο. Βασική στόχευση δεν μπορεί να είναι τα πρόστιμα. Η έμφαση πρέπει να δοθεί σε μέτρα άρσης των παρανομιών και στη συμμόρφωση».

Ο κ. Κουρουζίδης τάχτηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των παραβατών. Επίσης, ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια πρόταση νομοθετικού πλαισίου η οποία θα διέπει όλη την ελεγκτική λειτουργία και θα εισάγει ενιαίους κανόνες, διαφάνεια, νέα εργαλεία για τη συμμόρφωση των παραβατών κλπ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα ο ελεγκτικός μηχανισμός στο ΥΠΕΚΑ νοσεί εξαιτίας της υποστελέχωσης. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα είναι στελεχωμένη με μόνο 40 υπαλλήλους (μαζί με τους διοικητικούς), η Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης με …έναν υπάλληλο και η περιβόητη Υπηρεσία Κατεδαφίσεων με δύο, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται και ο άλλος βρίσκεται εκεί με απόσπαση και σύντομα θα πρέπει να φύγει. 
tovima gr
29/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin