Wednesday, November 28, 2012

Σιγκαπούρη: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου

Τις πόρτες του για το κοινό άνοιξε, την περασμένη Παρασκευή, το Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής της Σιγκαπούρης, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ενυδρείο στον κόσμο, σύμφωνα με τους υπευθύνους του.
Το πάρκο βρίσκεται στη νήσο Σεντόζα, ανοιχτά των νότιων ακτών της Σιγκαπούρης, και θα φιλοξενεί περισσότερους από 100.000 θαλάσσιους οργανισμούς από 800 διαφορετικά είδη και σχεδόν 50 βιοτόπους.



Οι εμπνευστές του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο με βάση τον όγκο νερού, που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια λίτρα. Περιλαμβάνει επίσης τη μεγαλύτερη βιτρίνα παρατήρησης για τους επισκέπτες, με μήκος 36 και ύψος 8,3 μέτρα, ενώ καλύπτεται από μία μοναδική θολωτή κατασκευή από γυαλί, η οποία αξιοποιεί το ηλιακό φως.
Οι επισκέπτες μπορούν να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μαζί με πολύχρωμα ψάρια από κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ μέσα στο 2013 θα μπορούν να συνυπάρξουν για λίγο με σφυροκέφαλους καρχαρίες και δελφίνια.
'Aλλα μοναδικά χαρακτηριστικά του πάρκου είναι το εστιατόριο που σερβίρει θαλασσινά, τα οποία αλιεύονται με βιώσιμες πρακτικές, καθώς και οι πολυτελείς σουίτες που επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους για να παρατηρήσουν τα θαλάσσια ζώα κατά τη διάρκεια της νύχτας, από ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Δεν έλειψαν πάντως και οι εντάσεις, παραμονές των εγκαινίων, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούσαν να εμποδίσουν την αιχμαλωσία και τη μεταφορά στο πάρκο ρινοδέλφινων της Ινδίας και του Ειρηνικού.
Μάλιστα ο Ουέν Ουέν, ένα αρσενικό ρινοδέλφινο που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής, πέθανε κατά τη μεταφορά του από τις Φιλιππίνες στη Σιγκαπούρη. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η διεύθυνση του ενυδρείου διαβεβαιώνει ότι τα ζώα συνοδεύονταν από ειδικούς και κτηνιάτρους, οι οποίοι τα παρακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του πάρκου, καθώς πιστεύουν ότι η βιασύνη των υπευθύνων του να προχωρήσουν στα εγκαίνια, συνέβαλε στο θάνατο του 10χρονου Ουέν Ουέν και κάνουν λόγο για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας για τη μεταχείριση των ζώων. 
.naftemporiki.gr
28/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin