Tuesday, November 27, 2012

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα φιλοξενείται από τον μεγαλύτερο μολυντή του κόσμου

Ένα μεγάλο «ζωντανό» παράδοξο είναι το Κατάρ. Η χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Συνέδριο 2012 για το Κλίμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μολυντές του πλανήτη, καθώς έρχεται πρώτη στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και είναι μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Το Κατάρ θέλει να γίνει η πρωτεύουσα της μετακίνησης με ποδήλατο. Το συνεδριακό κέντρο τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια». Το μόνο που απομένει είναι να εμφανίσουν το Κατάρ στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής μέριμνας στην περιοχή του Κόλπου.


Σύμφωνα με ειδικό σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ζητημάτων Ασφαλείας (SWP) με έδρα το Βερολίνο, η πραγματικότητα είναι αδιανόητα πολύ διαφορετική: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο στην πολιτική του Κατάρ». Η μέριμνα για το περιβάλλον και την προστασία του μπήκε στην ατζέντα τη στιγμή που το Κατάρ αποφάσισε να φιλοξενήσει το συνέδριο.
Κάθε χρόνο, το συνέδριο φιλοξενείται και από ένα διαφορετικό μέλος μιας εκ των πέντε ανεπίσημων ομάδων των Ηνωμένων Εθνών: Αφρική, Ασία-Ειρηνικός, Ανατολική Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το συνέδριο έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική.

Μάριος Μπουμπής

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin