Tuesday, November 13, 2012

Σε αμφισβήτηση οι ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας-Βουλγαρίας

Το μέλλον των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας και Βουλγαρίας θα αποφασιστεί στις 15 Νοεμβρίου, οπότε λήγει και η προθεσμία για τη Βουλγαρία να υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream κατά μήκος της επικράτειάς της. Οι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν βλέπουν το South Stream ως προτεραιότητα.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του βουλγαρικού υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου δείχνει ότι η Βουλγαρία θα καταβάλει βαρύ πρόστιμο στη Gazprom, εάν δεν υπογραφεί μια τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού South Stream στο έδαφός της μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Η Βουλγαρία θέλει επίσης να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σύμβαση της εισαγωγής φυσικού αερίου με την Gazprom πριν την υπογραφή για τον αγωγό.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Delyan Dobrev  λέει στην απομαγνητοφώνηση ότι με βάση μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας Energy Holding (BEH) και της Gazprom, εάν η τελική απόφαση για την επένδυση δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η BEH θα οφείλει στην Gazprom 70 εκατομμύρια δολάρια (€ 55 εκατ. ευρώ).
Ρωσική παγίδα; 
Τον Απρίλιο, ο Dobrev εξασφάλισε έκπτωση της τάξεως 11% στην τιμή που πληρώνει η Βουλγαρία για το ρωσικό φυσικό αέριο, για το διάστημα από την 1 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία, ωστόσο, συνδέεται με τη δέσμευση της χώρας να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού South Stream αυτό το μήνα.
Η Βουλγαρία είναι το «κλειδί» για τον South Stream, καθώς το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα φθάνει στη βουλγαρική ακτή βόρεια της Βάρνας (βλ. χάρτη) και στη συνέχεια διασχίζει όλη τη χώρα πριν τη διαίρεση του σε δύο τμήματα –το ένα μέχρι τον κόμβο αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη και το άλλο από την Ελλάδα και το Ιόνιο Πέλαγος στην Ιταλία.
Τα πρακτικά ακόμα δείχνουν τον Dobrev να υποστηρίζει ότι αν η Βουλγαρία δεν υπογράψει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία, μετά τη λήξη της ήδη υπάρχουσας, για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από ικανοποιητικούς όρους, δεν πρόκειται να υπάρξει υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης για τον South Stream.
Το σχέδιο αποκαλύπτεται
Ο Dobrev  είπε επίσης ότι η ακριβής διαδρομή του αγωγού South Stream μέσω Βουλγαρίας έχει καθοριστεί και ότι ένα επιχειρηματικό σχέδιο έχει επίσης ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, το συνολικό μήκος του South Stream σε όλη τη Βουλγαρία είναι 535,7Km, η διάμετρος του αγωγού είναι 140 cm, και το κόστος της κατασκευής στο βουλγαρικό έδαφος είναι € 3,3 δισεκατομμύρια. Δεδομένου ότι η βουλγαρική πλευρά δεν έχει διαθέσιμα κεφάλαια, το μερίδιο του θα χρηματοδοτηθεί από την Gazprom, η οποία σε αντάλλαγμα θα πάρει όλους τους φόρους διέλευσης για τα επόμενα 15 χρόνια. Το σημείο εισόδου στη Μαύρη Θάλασσα υποδεικνύεται στο Γαλατά, ένα ακρωτήριο Νότια της Βάρνας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 17,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / y) του αγωγού συνολικής χωρητικότητας 63 bcm / y εξόδου δεν θα είναι νέες παραδόσεις, αλλά μια επαναδρομολόγηση των κανονικών προμηθειών στην Τουρκία (14 bcm / y), την Ελλάδα (3 bcm / y) και την ΠΓΔΜ (0,3 bcm / y). Στόχος της Gazprom στην κατασκευή του South Stream είναι να παρακάμψει την Ουκρανία, τον κύριο κόμβο του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αναζήτηση απαλλαγής από το Τρίτο Ενεργειακό Πλαίσιο
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Dobrev αποκαλύπτει, επίσης, ότι η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί στη αναζήτηση απαλλαγής για τον South Stream από το Τρίτο Ενεργειακό Πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει πρόσβαση στον αγωγό από τους ανταγωνιστές της. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger οργάνωσε στις Βρυξέλλες συνάντηση με τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο έργο South Stream. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Dobrev λέει ότι οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται μια κοινή πολιτική της ΕΕ στον αγωγό South Stream.
Ο πρόεδρος κάνει έκκληση για διαφάνεια
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rossen Plevneliev  εξέφρασε στις 11 Νοεμβρίου έντονη κριτική ως προς τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Αναφέρεται από την Dnevnik, την συνεργάτη εκδοτική της EurActiv στη Βουλγαρία, ότι ο Plevneliev  είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για την τιμή του φυσικού αερίου που θα συμφωνηθεί, καθώς και ότι υπήρχε έλλειψη «επαρκών πληροφοριών σχετικά με το τι πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα».
Καμία ένδειξη για την τιμή του φυσικού αερίου για το επόμενο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια.
Ο πρόεδρος κάνει έκκληση για διαφάνεια καθώς και για μια «κοινή ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τον South Stream», προς όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, για το συντονισμό των θέσεων τους πριν τη λήψη αποφάσεων.
Ο Mihail Andonov, διευθύνων σύβουλος της BEH, απάντησε σ’ αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από την εταιρεία ενέργειας στον Τύπο μέχρι τώρα ήταν «αρκετές».
 «Τίποτα δεν έχει κρυφτεί. Οτιδήποτε δυνατό να ειπωθεί, έχει ειπωθεί,» είπε χαρακτηριστικά.
Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης;
Η EurActiv ρώτησε την Κομισιόν εάν η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου στη βουλγαρική συμφωνία για τον South Stream ήταν, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, μια κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της Gazprom. Ο  Antoine Colombani, εκπρόσωπος του Επίτροπου Ανταγωνισμού Joaquín Almunia, δήλωσε ότι η Κομισιόν είχε κινήσει την αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον της Gazprom το Σεπτέμβριο, λέγοντας ωστόσο ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν θα σχολιάσει το αν συγκεκριμένα γεγονότα ήταν μέρη της έρευνας αυτής.
Πηγές της EurActiv, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι η σύνδεση ήταν πράγματι μέρος της αντιμονοπωλιακής εξέτασης της Κομισιόν σχετικά με την Gazprom.
Κομισιόν: «Δεν διαφαίνεται τελική επενδυτική απόφαση»
Η Marlene Holzner, εκπρόσωπος του Oettinger, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τελική επενδυτική απόφαση για τον South Stream.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι η μετάβαση από τον θεωρητικό σχεδιασμό και την μελέτη βιωσιμότητας στη φάση του αρχικού μηχανικού σχεδιασμού [FEED], σε σημείο όπου όλες οι πληροφορίες που έχουν παραχθεί από τους εταίρους του έργου South Stream πρέπει να συμπτυχθούν για να εγκριθεί η τελική διαδρομή. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση για την επένδυση στον ορίζοντα, τουλάχιστον με τον τρόπο που ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως», είπε.
Μια τελική επενδυτική απόφαση προϋποθέτει ότι μια σειρά από στοιχεία έχουν οριστεί, ιδίως η δημιουργία μιας τελικής διαδρομής, το χρηματοδοτικό πλάνο και οι απαραίτητες συμβάσεις. Περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξιολογήσεις των επιπτώσεων πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν.
«Η Κομισιόν δεν γνωρίζει αν όλα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί, πόσο μάλλον αν έχουν επιτευχθεί», δήλωσε η Holzner. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κομισιόν, και όπως επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Dobrev, ο νότιος διάδρομος παραμένει προτεραιότητα της Βουλγαρίας. Αλλά αυτό δεν θεωρείται ως προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 EurActiv.gr  




No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin