Friday, November 16, 2012

Τα Φυτεμένα Δώματα «Ανάσα» Ζωής για τους Κατοίκους του Πυκνοδομημένου Κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση η ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου “δώμαTHESS” με σκοπό την παρουσίαση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της προσομοίωσης Φυτεμένων Δωμάτων στο Δ. Θεσ/νίκης με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Το έργο “δώμαTHESS” είναι χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο και υλοποίησε για τον Δ. Θεσσαλονίκης η ομάδα δώμαTHESS, με υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ, Μιχάλη Καρτέρη.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν διακεκριμένοι ομιλητές από το ΑΠΘ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείο κ. Σερράος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ κ. Κονακλίδης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δεντροστοιχιών, Αλσών και Φυτωρίων του Δ. Θεσ/νίκης κ. Σωτηριάδης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα όπως:
- Η ποιότητα αέρα στη Θεσσαλονίκη, υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές
- Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και βιώσιμες πόλεις
- Η συμβολή των φυτεμένων δωμάτων στο φυσικό δροσισμό των κτιρίων
- Φυτεμένα δώματα - Μια περιβαλλοντική και αισθητική προσέγγιση αναβάθμισης των αστικών τοπίων
Τα αποτελέσματα του έργου έδειξαν ότι τα φυτεμένα δώματα μπορούν να δώσουν μια «ανάσα» ζωής στους κατοίκους του πυκνοδομημένου αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα μπορούν να καλύψουν το 55% περίπου των δωμάτων των πολυκατοικιών, αυξάνοντας μέχρι και 7 φορές την επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο, κατακρατώντας το 33% των όμβριων υδάτων σε περιοχές με συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγιστοποιώντας με τα φυτά το ρυθμό συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Η προσομοίωση της εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων έγινε με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης. Στην ουσία, «σκαναρίστηκαν» από ψηλά οι ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων και εμπλουτίστηκαν αυτά τα στοιχεία με δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούσαν, για παράδειγμα, τα έτη κατασκευής των οικοδομών και το σύστημα δόμησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου, εμφανίζονται διαφοροποιήσεις ανά περιοχή του δήμου σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής των φυτεμένων δωμάτων λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και των διαφόρων αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων των δωμάτων. Διαπιστώνεται δηλαδή, μειωμένη δυνατότητα παρεμβάσεων σε κέντρο (1ο Δημοτικό Διαμέρισμα) και Άνω Πόλη (3ο Δημοτικό Διαμέρισμα) εξαιτίας κυρίως των ρετιρέ, των απολήξεων κλιμακοστασίων και μηχανοστασίων ανελκυστήρων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο με χαρακτηριστική περιοχή την Τούμπα όπου από 1,4 τετραγωνικά μέτρα που είναι τώρα, μπορεί να αυξηθεί σε 9,4. Στο κέντρο της πόλης μπορεί να αυξηθεί από 4,6 σε 13,2, στην Ξηροκρήνη από 2,3 σε 11,2 και στην περιοχή του Ντεπώ, από 1,8 σε 8,5.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα φυτεμένα δώματα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο του Δ. Θεσσαλονίκης μπορούν να μειώσουν τόσο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο απορροφούνται από 50 στρέμματα δάσους ανά χρόνο, ενώ τα αρωματικά φυτά στις ταράτσες απορροφούν αντίστοιχα τόσες εκπομπές που ισοδυναμούν με την ποσότητα που παράγεται από 1420 αυτοκίνητα ετησίως στο Δ. Θεσσαλονίκης!
Πάντως τα μεγαλύτερα ενεργειακά οφέλη παρατηρούνται σε κτίρια μη θερμομονωμένα, με έτος κατασκευής πριν το 1980, σε συνεχές σύστημα δόμησης, με λιγότερους ορόφους, με υψηλό ποσοστό αξιοποίησης του δώματος και μικρότερη στεγασμένη επιφάνεια.
Όσων αφορά τη συγκράτηση όμβριων υδάτων, με τις φυτεύσεις μπορεί γενικότερα να κατακρατηθεί σε όλη την έκταση του Δήμου το 45% της υφιστάμενης απορροής από τα δώματα.
Τέλος, παρουσιάζεται χωρική μεταβλητότητα ως προς τις ωφέλειες της εφαρμογής των ΦΔ, συνεπώς απαιτούνται στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης των ΦΔ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος του Δ. Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα τα παραδοτέα του έργου “δώμαTHESS” και εικόνες με τρισδιάστατη απεικόνιση των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης φυτεμένων δωμάτων στο Δ. Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου (http://www.domathess.gr) 
 http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63887
16/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin