Tuesday, November 20, 2012

Στο Ευρ. Δικαστήριο παραπέμπει την Κύπρο Η Κομισιόν για τις χωματερές σε Λευκωσία και Λεμεσό

Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, εξακολουθούν ακόμη να λειτουργού δύο χωματερές στη Λευκωσία και τη Λεμεσό κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της οδηγίας 99/31/ΕΚ του Συμβουλίου περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, οι υφιστάμενοι χώροι υγειονομικής ταφής, οι οποίοι λειτουργούν ήδη κατά το χρόνο ενσωμάτωσης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέτρα έως τις 16 Ιουλίου 2009, διαφορετικά πρέπει να παύσει η λειτουργία τους.



Στην κυπριακή επικράτεια σημειώθηκε κάποια βελτίωση ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων, αυτό όμως συνέβη με σημαντική καθυστέρηση. Όπως παραδέχονται οι κυπριακές Αρχές, από τις 115 ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν κάποτε στην κυπριακή επικράτεια, 2 παραμένουν ακόμα σε λειτουργία στις επαρχίες της Λευκωσίας και Λεμεσού, και δεν αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας πριν από τα μέσα του 2015 ή αρχές του 2016.


Η Επιτροπή ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωριστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία, αφού δεν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όλες οι χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν στην κυπριακή επικράτεια, ή δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας.


Πηγή: ΚΥΠΕ
20/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin