Wednesday, November 21, 2012

Κύπρος: Άρχισαν οι διεργασίες για σύσταση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων

Η Κυβέρνηση έχει αρχίσει τις διεργασίες για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης στο διεθνές συμπόσιο “Gas and Oil Energy”, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μόσχας Chernomyrdin, στη Λευκωσία.
Σε χαιρετισμό, που ανέγνωσε Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι το Ταμείο θα συσταθεί με νόμο και θα πρέπει να συμβάλει στη "δημιουργία συνθηκών οικονομικής ισότητας και ευημερίας των παρόντων και των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών".

Σκοπός του Ταμείου, είπε, θα είναι η ανατροφοδότηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, η διάθεση ενός ποσοστού στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και η αποταμίευση ενός μέρους προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Ο Υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση έχει ορίσει τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με τη Noble Energy, με όρους εντολής την κατάληξη σε αριθμό συμφωνιών.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στόχος είναι η έλευση, το συντομότερο δυνατό, του φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και εμπορικής εκμετάλλευσης με τη διάθεσή του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και με τις εταιρείες-κοινοπραξίες για τα τέσσερα τεμάχια της ΑΟΖ, στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης.
Σε εξέλιξη βρίσκονταιοι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI/Kogas για τα τεμάχια 2 και 3, την κοινοπραξία Total/Novatek/GPB για το τεμάχιο 9 και την Total για το τεμάχιο 11.
Στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των περιεκτικών προσφορών βρίσκεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, και ο τερματικός σταθμός υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών, στο Βασιλικό και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τον επικρατέστερο υποψήφιο στρατηγικό συνεργάτη.
Η Κυβέρνηση, ανέφερε, αποφάσισε να προχωρήσει με τις αναγκαίες διεργασίες για ολοκλήρωση του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, μέχρι το 2019.
Συμπλήρωσε ότι το έργο αυτό αποτελεί αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για διασύνδεση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
Ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που, όπως είπε, έχει ήδη εκδηλωθεί από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς και όχι μόνο.
Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ήταν επιβεβλημένη η άμεση σύσταση της ΚΡΕΤΥΚ, η οποία έγινε στη βάση του νορβηγικού μοντέλου και θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο για να προχωρήσει το έργο.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών, λέγοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των περιεκτικών προσφορών, ενώ είπε ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον επικρατέστερο υποψήφιο στρατηγικό συνεργάτη για τη σύσταση κοινοπραξίας με τους ΚΟΔΑΠ, ΑΗΚ και ΚΕΤΑΠ για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του, στην περιοχή του Βασιλικού.
Το έργο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αποθήκευσης λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών και εγκαταστάσεις αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών, ενώ θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη χρήση του ως διαμετακομιστικός σταθμός για την εμπορία πετρελαιοειδών.
Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο κοινών, προσφέροντας προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Κύπρος μπορεί και οφείλει να καταστεί η γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», είπε καταλήγοντας στην ομιλία του ο Υπουργός.
.sigmalive.com
21/11/12 
--------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin