Thursday, November 01, 2012

Οι πυρηνικοί σταθμοί πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία της «Σάντι»

Ενάμιση χρόνο μετά από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η υπερ-καταιγίδα «Σάντι» μοιραία θα αποτελούσε την πρώτη - εκτός Ιαπωνίας- μεγάλη δοκιμασία για την αντοχή πυρηνικών αντιδραστήρων απέναντι σε καιρικά φαινόμενα.
Συναγερμός σήμανε στην πληροφορία ότι δύο εργοστάσια τέθηκαν εκτός λειτουργίας, την περασμένη Τρίτη, όμως από την πρώτη στιγμή οι εταιρίες διαχείρισής τους διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια.

Η μονάδα Σέιλεμ 1 της PSEG Nuclear, στον ποταμό Ντελαγουέρ του Νιου Τζέρσεϊ, ήταν η πρώτη που έκλεισε, καθώς η έντονη κακοκαιρία κατέστησε άχρηστες τις αντλίες κυκλοφορίας νερού. Η διαχειρίστρια PSEG ανακοίνωσε ότι έκλεισε χειροκίνητα τη μονάδα ισχύος 1.175MW, όμως «δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα», ενώ πλέον η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί». Η μονάδα Σέιλεμ 2, στον ίδιο σταθμό, ήταν ήδη κλειστή για συντήρηση όταν «χτύπησε» η καταιγίδα Σάντι.
Στη Νέα Υόρκη, η Entergy έκλεισε μια μονάδα του πυρηνικού σταθμού Ίντιαν Πόιντ «λόγω εξωτερικών προβλημάτων που σχετίζονταν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης». ’λλη μία μονάδα συνέχισε να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια της καταιγίδας, με τη διαχειρίστρια να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρξε κίνδυνος» για το κοινό ή για τους υπαλλήλους της.
Σε έναν τρίτο σταθμό, η άνοδος της στάθμης των υδάτων εξαιτίας της Σάντι, έθεσε σε κίνδυνο τις αντλίες διοχέτευσης ψυχρού νερού. Ο ίδιος σταθμός, ο Όιστερ Κρικ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Φιλαδέλφειας, είχε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα για ανεφοδιασμό, όμως η αντλία συνέχιζε να διοχετεύει νερό στη δεξαμενή αναλωθέντων καυσίμων.
Σύμφωνα με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά, εάν η συγκεκριμένη δεξαμενή σταματούσε να τροφοδοτείται με νερό, οι διαχειριστές θα είχαν στη διάθεσή τους 25 ώρες για να βρουν μια εναλλακτική μέθοδο ψύχρανσης των ράβδων καυσίμου. Ωστόσο «όλα τα συστήματα ασφάλειας και τα εφεδρικά συστήματα λειτούργησαν πλήρως και με αξιοπιστία».
Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρέθηκαν οι διαχειριστές και οι εργαζόμενοι σε πολλούς ακόμη πυρηνικούς σταθμούς, στη Νέα Υόρκη, την Πενσιλβάνια και τη Φιλαδέλφεια, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις ενεργοποίησης των σειρήνων λόγω της κακοκαιρίας. Οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν τους σταθμούς που επηρεάστηκαν, όμως σε γενικές γραμμές και με δεδομένη την ένταση του φαινομένου, οι πυρηνικοί σταθμοί των πολιτειών που επλήγησαν πέρασαν με άνεση τη μεγάλη δοκιμασία. 
 naftemporiki.gr
1/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin