Tuesday, November 13, 2012

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ Ευάγγελου Λιβιεράτου στον Ρ/Σ ALPHA 9,89 και στο δημοσιογράφο Ν. Μάνεση

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2012
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΥΠOYΡΓΟΥ ΠΕΚΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 9,89
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΜΑΝΕΣΗ
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γιατί είναι ελπιδοφόρος εβδομάδα δεν θα το πω εγώ, θα το πει ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, o Υπουργός: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κύριε Υπουργέ, τι να πούμε; Καλορίζικο στις έρευνες; Καλορίζικες οι έρευνες και να δρέψουν καρπούς γρήγορα.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Καλημέρα, κύριε Μάνεση. Ξεκινάει μια εβδομάδα, ελπίζω καλή, τουλάχιστον για το θέμα για το οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια εβδομάδα καλή μετά από πάρα πολύ καιρό κατήφειας έτσι; Να δούμε και μια θετική είδηση επιτέλους.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Μια μεγάλη αισιοδοξία. Πρέπει να σας πω ότι χθες στην ηλιόλουστη Πάτρα και στα ηλιόλουστα Ιόνια, χτύπησε λίγο η καρδιά μας, κ. Μάνεση, και δεν υπερβάλλω. Ειλικρινά σας μιλάω, ήταν για μένα, που είμαι αρκετά έμπειρος, ακαδημαϊκά τουλάχιστον, σε αυτά τα θέματα, βλέποντας το καράβι, μπαίνοντας μέσα, μπαίνοντας στα εργαστήρια τους - γιατί πρόκειται περί εργαστηρίου θα πρέπει να ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλωτό εργαστήριο βεβαίως.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Ένα πλωτό εργαστήριο υψηλοτάτης, καινοτομικής τεχνολογίας. Αρκεί να σας πω ότι η αίθουσα στην οποία on line περνιούνται οι μετρήσεις και τα δεδομένα που έρχονται από το βυθό, είναι σαν μια αίθουσα που βλέπουμε στις ταινίες διαστημικής φαντασίας, πολλές οθόνες τριγύρω που συλλέγουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Πραγματικά, η χθεσινή ήταν μια ξεχωριστή μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΑυτό είναι το εντυπωσιακόν του πράγματος, για να το πω απλά. Τώρα πάμε στα πρακτικά ζητήματα.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Επειδή αρέσει στους ακροατές σας να ακούνε και τα on line που λέτε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ακροατές θέλουν και τα πρώτα λεφτά πότε θα μπουν στην τσέπη να μάθουν.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Από μένα δεν θα ακούσετε λεφτά υπάρχουν, πάντως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, για αυτό είμαι σίγουρος.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Αυτή τη στιγμή, που μιλάμε, μπορούν, on line, όσοι από τους ακροατές σας έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να πληκτρολογήσουν το όνομα του σκάφους Nordic Explorer και να μπούνε κατευθείαν σε μια οθόνη που δείχνει που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σκάφος. Θα τους βάλει στην ιστοσελίδα marinetraffic.com, όπου θα έχουν πάνω στο χάρτη της Google το ίχνος της πορείας και της θέσης του σκάφους, αυτή τη στιγμή. Μπορούν δηλαδή, ανά πάσα στιγμή, όσοι τους αρέσουν αυτά και περιμένουν τα λεφτά με πολύ μεγάλο πάθος να δουν που είναι το σκάφος.
Είναι 75 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς, στο γεωγραφικό πλάτος του Ληξουρίου, με κατεύθυνση βορειοδυτική στην Αδριατική και αναπτύσσει τα καλώδιά του μήκους 10 χιλιομέτρων πίσω από το σκάφος, τα οποία θα κάνουν τις μετρήσεις του. Κάνουν δηλαδή ήδη μετρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΑυτά τα καλώδια που αναπτύσσονται, είναι αυτά τα καλώδια που λειτουργούν σαν ηχοβολιστικά, να το πούμε απλά και εντοπίζουν σε ποιο βάθος υπάρχουν υδρογονάνθρακες.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Ναι, ακριβώς. Κάνουν ένα είδος υπερηχογραφήματος, σαν αυτά που κάνουμε στις εγκύους κυρίες. Υπερηχογράφημα του βυθού δηλαδή, του στερεού κάτω από το βυθό, σε πολύ μεγάλο βάθος. Όμως δεν κάνουν μόνο σεισμικά, γιατί έχει κυριαρχήσει να λέμε ότι κάνει σεισμικές έρευνες το σκάφος. Κάνει και άλλες γεωφυσικές έρευνες, μαγνητικές, βαρυτιμετρικές, είναι ένα σύνολο μετρήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε μια πλήρη χαρτογράφηση ούτως ώστε να ξέρουμε ποια κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα και ποια όχι;
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Οι μετρήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Το Δεκέμβριο, προς τα Χριστούγεννα το σκάφος θα είναι νότια της Κρήτης, για να εκπέσει και αυτός ο μύθος, ο οποίος μας έχει τρελάνει, κ. Μάνεση.
Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο μύθος ότι δεν θα γίνουν μετρήσεις νοτίως της Κρήτης. Σας πληροφορώ ότι μια έκταση, τέτοια όση το Βέλγιο, τέσσερις φορές η ίδια η Κρήτη, κάτω από την ακτογραμμή της. Επομένως στα τέλη Δεκεμβρίου θα είμαστε στην Κρήτη, θα γίνει συλλογή των στοιχείων, θα γίνει επεξεργασία μέχρι την άνοιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η επόμενη διαδικασία ποια είναι; Εντοπίζουμε για παράδειγμα κύριε Υπουργέ στην Κρήτη ένα τεράστιο κοίτασμα, το χαρτογραφούμε. Η διαδικασία η επόμενη ποια είναι;
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Από αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία θα ενδιαφερθούν οι μεγάλες εταιρείες, οι οποίες κάνουν τις εξορύξεις, θα έρθουν σε συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο και πιστεύουμε ότι στα μέσα του 2014 θα κοπούν τα οικόπεδα, θα κοπούν οι φέτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μέσα 2014 λοιπόν κόβονται οι φέτες και αρχίζουν οι εργασίες εξόρυξης.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Οι εργασίες, ακριβώς. Εκεί θα έχουμε μετρήσεις ακριβείς, δεν θα λέμε εκτιμήσεις πια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα ξέρουμε ακριβώς το κάθε οικόπεδο τι έχει από φυσικό αέριο, τι έχει από πετρέλαιο ή οτιδήποτε άλλο;
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:  Έτσι ακριβώς, με νούμερα, με αριθμούς, με στοιχεία. Έτσι σοβαρά, ήρεμα, όπως οργανώθηκε αυτό το project.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν για να έρθω στις υπεραπλουστευμένες απορίες των απελπισμένων πολιτών, η λογική λέει ότι έχουμε την δυνατότητα από το 2014 να αρχίσουμε να εισπράττουμε αφού πλέον θα επινοικιάσουμε τα οικόπεδα;
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Η είσπραξη δεν είναι τόσο γρήγορη. Μην ξεχνάτε ότι αν πάρουμε την εμπειρία της Κύπρου, για παράδειγμα, θέλουμε τα χρονάκια μας, για να εισρεύσει το χρήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΝαι, αλλά στρατηγικά έχει άλλη δυνατότητα μια χώρα η οποία για παράδειγμα έχει κοιτάσματα τα οποία υπολογίζονται στα 200 ‘η 300 δις σε βάθος 40ετίας. Έχει άλλη δυνατότητα από το να διαπραγματευτεί μέχρι να δανειοδοτηθεί. Έχει διαφορετικού τύπου εγγυήσεις, αυτό να καταλάβουμε γιατί ακούω από πολιτικά κόμματα το ότι θα βγάλουμε λεφτά, θα πάρουμε λεφτά. Τα λεφτά θα τα πάρουμε αλλά μπορεί να μην είμαστε εν ζωή όταν θα τα πάρουμε. Αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι έχεις ένα πλούτο, ο οποίος πλούτος χαρτογραφείται και είναι ντοκουμενταρισμένος, είναι δεδομένο.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Έτσι είναι και αυτό θα μας βοηθήσει στον προγραμματισμό. Η Ελλάδα μετά την κρίση πρέπει να είναι μια Ελλάδα σοβαρή, ήπια, χαμηλόφωνη, με μυαλό και σκέψη, θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κραυγή, αυτή η ταραχή, η οποία δεν μας αφήνει να σκεφτούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ραντεβού, αλλά θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, είναι μια ερώτηση που ήρθε τώρα από ακροατές που με ενδιαφέρον παρακολουθούν. Γιατί δεν γίνονται όλες αυτές οι έρευνες από δημόσιες, από ελληνικές ερευνητικές υπηρεσίες αλλά πηγαίνουμε σε Νορβηγούς και μετά θα δώσουμε τα οικόπεδα σε άλλες εταιρείες που έχουν το Know how Το ερώτημα είναι απλό αλλά νομίζω και η δική σας απάντηση είναι απλή. Την τεχνογνωσία δεν την έχουμε μάλλον.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Δεν είναι θέμα τεχνογνωσίας, είναι θέμα κόστους, κ. Μάνεση. Την τεχνογνωσία την έχουμε, αλλά είναι θέμα κόστους. Αυτό το καράβι μόνο, αν μπείτε μέσα, είναι κάτι το απίστευτο από άποψη εξοπλισμού, από άποψη επένδυσης μέσα στην τεχνογνωσία του, επένδυση σε όργανα κλπ. Είναι πολύ ακριβά πράγματα αυτά. Νομίζω ότι δεν τίθεται πλέον τον 21ο αιώνα μια συζήτηση σε αυτή τη βάση.
Το θέμα είναι ποιο θα είναι το όφελος για τον κόσμο, ποιο θα είναι το όφελος των στοιχείων που θα δοθούν και σε εμάς. Αυτά τα στοιχεία είναι επένδυση για το Ελληνικό κράτος, για το δυναμικό του...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού κράτους διαφορετικά μπορεί να εγγυηθεί το Ελληνικό κράτος γνωρίζοντας τα κοιτάσματα και διαφορετικά χωρίς να έχει χαρτογραφήσει τίποτα.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Έτσι ακριβώς Και πρέπει, πριν κλείσουμε, να σας πω ότι αυτό οφείλεται σε μια πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά που έκανε ο Γ. Μανιάτης εδώ και ενάμισυ χρόνο, χαμηλόφωνα και αυτός, με επιμονή, με μια πολύ μεγάλη ομάδα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο παρασκήνιο, επιστήμονες, οι οποίοι δούλεψαν για αυτό το πρόγραμμα και νομίζω ότι η τιμή ανήκει σε αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία και εύχομαι κάποια στιγμή όταν και εσείς έχετε χρόνο και το ευνοούν οι συνθήκες η επόμενη συνέντευξη να είναι πάνω στο σκάφος με πολύ συγκεκριμένα πλέον αποτελέσματα σχετικά με την χαρτογράφηση.
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ:Ελπίζω να το κάνουμε στην Κρήτη αυτό, να είμαστε καλά, κ. Μάνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είμαστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία..
ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Και εσείς να είστε καλά. Γεια σας.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin