Tuesday, November 27, 2012

Χαιρετισμό​ς Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στο 7ο Διεθνές Red Business Forum

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΚΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ  ΣΤΟ 7Ο ΔΙΕΘΝΕΣ RED BUSINESS FORUM
 
Στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο, σταθερό, εύρυθμο και οργανωμένο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, ως βάση για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο του επιχειρείν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε το πρωί στο 7ο Διεθνές RED BUSINESS FORUM, όπου σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες των σχεδιασμών που υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ για την Πολεοδομική και Χωροταξική Μεταρρύθμιση.
«Χρειαζόμαστε περιβάλλον ευνοϊκό στις επενδύσεις και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, αλλά και ένα αστικό περιβάλλον που να αποτυπώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους, να αποθαρρύνει την αντικοινωνική συμπεριφορά, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας» επεσήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι η επιχειρηματικότητα και η χωροταξία συνιστούν έννοιες απολύτως συμπληρωματικές σε μια εικόνα ανάπτυξης και ευημερίας.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, σε ότι αφορά στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό δρομολογούνται οι απαραίτητες αλλαγές, που αποσκοπούν σε :
·       Βελτίωση και απλοποίηση των σχεδιαστικών εργαλείων και επιτάχυνση των διαδικασιών.
·       Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων.
·       Θέσπιση διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης των εγκεκριμένων σχεδίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
·       Εξασφάλιση κοινής ορολογίας στα επίπεδα σχεδιασμού και σε διάφορου τύπου σχέδια και κανόνες.
·       Υιοθέτηση της αρχής της ευελιξίας στο σύστημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη βάση κατάλληλων κριτηρίων, ή μεγεθών. Καθιερώνεται η Παρακολούθηση και Αξιολόγηση των θεσμοθετημένου σχεδιασμού, ανεξαρτήτως επιπέδου.
·       Αναθεώρηση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων γενικών πολεοδομικών κανόνων.
·       Ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού στο χωρικό σχεδιασμό, που θα οδηγήσει στη συντόμευση των διαδικασιών και θα διασφαλίσει τη χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με ταυτόχρονη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δημοσίων έργων.
·       Δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος γεωχωρικών πληροφοριών, για τροφοδότηση όλων των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης.
 
Παράλληλα, σε ότι αφορά στην Χωροταξία, οι άμεσες ενέργειες που προωθούνται αφορούν:
1) Στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού. Στόχος, η παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων για τη προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου. Η διεργασία αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι άριστη.
2) Στην Αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης. Πραγματοποιείται καταγραφή και αξιολόγηση των νεώτερων στοιχείων που αφορούν την τροποποίηση, συμπλήρωση ή έγκριση νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων με χωρικές επιπτώσεις στο επίπεδο της Περιφέρειας, που προωθούνται σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, τα Περιφερειακά Πλαίσια εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Στη παρούσα φάση, γίνεται επεξεργασία για την τροποποίηση των προδιαγραφών και του χρονοδιαγράμματος εκπόνησης των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, ώστε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του επόμενου έτους. 
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ξανασχεδιάσουμε την Ελλάδα, με τρόπο που να μετατρέπει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ικανότητες που αποδίδουν και με στρατηγική που να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές, ώστε να σκεφτούν και να πράξουν δημιουργικά σε ένα σωστά ρυθμισμένο αστικό περιβάλλον», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin