Monday, November 19, 2012

Το παγκόσμιο θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2060

Πλημμύρες, ξηρασία, άνοδος της στάθμης των ωκεανών: η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για ένα απαισιόδοξο σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2060 και με μια "αλληλουχία κατακλυσμών" να πλήττει τις φτωχές χώρες.
«Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε», προέβλεψε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο "Turn Down the Heat" στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως "δεκαετίες ανάπτυξης" είναι πιθανόν να γίνουν στάχτη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το σημερινό επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, το παγκόσμιο θερμόμετρο μπορεί πραγματικά να ανεβεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου "στη διάρκεια του αιώνα και μέχρι το 2060 αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν επείγουσα δράση.
Αυτή η τραγική προοπτική "μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί", επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα και προσθέτει πως οι ευθύνες του ανθρώπου απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι "άνευ προηγουμένου".
«Εμείς, η διεθνής κοινότητα, έχουμε ακόμα το χρόνο να προσαρμοστούμε στις νέες πολιτικές, να τροποποιήσουμε τους στόχους μας και να προλάβουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης.
Και αυτές οι "επιπτώσεις" δεν είναι ασήμαντες, συμπλήρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Απαριθμώντας τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη (πλημμύρες, ξηρασία, υποσιτισμός), ο οργανισμός προβλέπει την επιδείνωση της κατάστασης στην "έλλειψη νερού" στην ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη νότια Ασία, αλλά και τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.
Ορισμένες ασθένειες που προκαλούνται από έντομα (ελονοσία, δάγγειος πυρετός) υπάρχει επίσης κίνδυνος να βρουν ένα νέο τόπο επώασης, ενώ οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που προσφέρουν "φυσική προστασία εναντίον των πλημμυρών" ίσως να μην μπορούν πλέον να αντέξουν τα οξέα του διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό", υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Γενικά, οι κλιματικές αλλαγές είναι πιθανόν να αποτελέσουν "την μεγαλύτερη απειλή της βιοποικιλότητας", σύμφωνα με την έκθεση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας για της Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στο Πότσνταμ για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο», αν και καμιά περιοχή δεν θα γλυτώσει, πρόσθεσε ο Ζιμ. Οι ξηρασίες που έπληξαν το καλοκαίρι αυτό τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μπορεί να ξαναεμφανιστούν και η Δύση θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή πληθυσμών που
προσπαθούν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις των κλιματικών ανωμαλιών.

«Σε έναν κόσμο με θερμοκρασίες που θα έχουν αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα προκληθεί μια αλληλουχία κατακλυσμών» την οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει ο πλανήτης.
Η έκθεση δεν προτείνει θαυματουργές συνταγές για να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες αδράνησαν μετά το φιάσκο της συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009 και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όμως η Παγκόσμια Τράπεζα επιθυμεί πάνω από όλα να περάσει ένα μήνυμα: ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να κατανοήσει πως η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση αποτελούν οικονομική ευκαιρία», τόνισε ο Ζιμ Γιονγκ Κιμ, εκτιμώντας πως αυτό το έχει ήδη αντιληφθεί η Κίνα και καλώντας και τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.
ΑΠΕ, Παγκόσμια Τράπεζα
 .imerisia.gr
19/11/12
-----

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin