Thursday, November 29, 2012

270,000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως στην ΕΕ… λόγω καπνίσματος

Η διάγνωση καρκίνου σε 270,000 άτομα από 8 ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες κάθε χρόνο αποδίδεται στο κάπνισμα, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα.
Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συμβάλει σε πολλά είδη καρκίνου, των πνευμόνων, στο παχύ έντερο και στην ουροδόχη κύστη, και καταλαβαίνοντας πόσο μεγάλο είναι το βάρος του καπνίσματος στα ποσοστά καρκίνου είναι σημαντικό να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης, είπε ο Antonio Agudo, συντάκτης της έρευνας.
 «Αυτά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η ευθύνη του καπνίσματος ως προς τον καρκίνο είναι ουσιαστική, καθώς και ότι, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν για τη μείωση του καπνίσματος στις ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη σημασία του καπνίσματος αποτελεί ακόμη ανησυχία για την δημόσια υγεία, και μια προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», είπε ο Agudo, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ογκολογίας στην Καταλονία.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης για τον Καρκίνο & τη Διατροφή (EPIC), ο Agudo  και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν πληροφορίες από περισσότερους από 440,000 κατοίκους στη Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό της Κλινικής Ογκολογίας, ξεκίνησαν να παρατηρούν τους συμμετέχοντες στην έρευνα την περίοδο 1992 και 2000. Σε κανέναν δεν είχε διαγνωσθεί καρκίνος.
Σε περίπου 4,500 άτομα διαγνώσθηκε καρκίνος στο παχύ έντερο και καρκίνος του ορθού, σχεδόν 3,000 καρκίνο στους πνεύμονες, και 1,850 στο ουροποιητικό σύστημα.
Παρόλο που κάθε ένας από αυτούς τους καρκίνους συνδέθηκε με το κάπνισμα, δεν προκλήθηκαν όλοι τους από το κάπνισμα.
35% των περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με κάπνισμα
Οι ερευνητές υπολόγισαν την αναλογία των περιπτώσεων καρκίνου με το κάπνισμα, και κατέληξαν ότι συνολικά το 35% των περιπτώσεων προκλήθηκε από το κάπνισμα.
Για κάποια είδη καρκίνου όπως των πνευμόνων και του λάρυγγα, πάνω από 80% των περιπτώσεων προκλήθηκε από το κάπνισμα.
Στις 8 χώρες διαγιγνώσκονται περίπου 1.5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο- οι μισές εκ των οποίων σχετίζονται με το κάπνισμα.
Δεδομένης της αναλογίας με εκείνες που συνδέονται με το κάπνισμα, η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε ότι 270,000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο σε αυτές τις χώρες οφείλονται στο κάπνισμα- ένα νούμερο που δεν είναι «μακριά από τις προσδοκίες μας», είπε ο Agudo.
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin