Saturday, November 17, 2012

Άγνωστη εν έτει 2012 η ζωή στους ωκεανούς

Σύμφωνα με ειδικούς που δημιουργούν μία βάση δεδομένων για την υδρόβια ζωή, ο κόσμος κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών παραμένει ακόμα άγνωστος στην ανθρωπότητα. Συνολικά υπάρχουν 1 εκατ. είδη που ζουν στη θάλασσα, αλλά όπως αναφέρει μία έρευνα τα 2/3 εξ αυτών παραμένουν άγνωστα.

«Υπάρχει μία εκπληκτική ποσότητα πραγμάτων, ειδικά στον ωκεανό, που δεν γνωρίζουμε για την βιοποικιλότητα» υποστηρίζει ο Gerhard Pohle, διευθύνων σύμβουλος στο "Huntsman Marine Science Centre" του Καναδά.



Όπως αναφέρει το "Vancouversun", η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Current Biology και εκτιμά ότι συνολικά υπάρχουν 1 εκατ. θαλάσσια είδη, αλλά μόνο τα 226.000 υπάρχουν σε επίσημους καταλόγους. Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο Διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να συλλέξουν και να αναλύσουν τα είδη, χωρίς να «πονοκεφαλιάζουν» με ξεχωριστούς καταλόγους, οι οποίoι ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Ο δρόμος για να μάθουμε καλά τον πλανήτη μας είναι ακόμα μεγάλος κι ενώ η ανθρωπότητα έχει πραγματοποιήσει εκπληκτικά βήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, υστερεί στην καταγραφή των γήινων ειδών.


Μάριος Μπουμπής

zougla gr
17/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin