Wednesday, October 03, 2012

Θέμα εβδομάδων και η διακρατική συμφωνία για τον TAP

Τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, τοποθετείται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας που θα ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του TAP. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλης σημασίας βήμα που θα ακολουθήσει την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου κατανόησης, που έγινε προ ημερών στη Νέα Υόρκη και με το οποίο Ελλάδα Ιταλία και Αλβανία δήλωναν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν σχετικά με το project.

Η διακρατική συμφωνία, επίσης σε επίπεδο υπουργών, θα ανοίγει και στην πράξη το δρόμο για την επίλυση των θεμάτων και την υλοποίηση του TAP, καθορίζοντας τους γενικούς όρους που θα διέπουν το έργο. Για την ελληνική πλευρά υπάρχουν μια σειρά από θέματα τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κονσόρτιουμ του TAP, είτε σε αυτή τη φάση, είτε σε μεταγενέστερο στάδιο εφόσον το project επιλεγεί. Αυτά τα θέματα αφορούν είτε στις αγορές ποσοτήτων αερίου που θα κατευθυνθούν στην ελληνική αγορά, είτε στην αξιοποίηση από τον TAP του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ή ακόμη και στην είσοδο της ΔΕΠΑ με ένα ποσοστό στο κονσόρτιουμ του αγωγού.
Θυμίζουμε ότι τόσο η πολιτική υποστήριξη των κυβερνήσεων για τον αγωγό όσο και η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας αποτελούν τους δύο κύριους όρους που έχει θέσει η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, ενόψει της τελικής επιλογής που θα πραγματοποιήσει για την προτιμητέα διαδρομή μεταφοράς του αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το συνολικό ύψος της επένδυσης από το κονσόρτιουμ με επικεφαλής τη BP, αναμένεται να φτάσει τα 40 δις δολάρια με αποτέλεσμα οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό να έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα ριψοκινδυνεύσουν κατ’ ελάχιστον την απόσβεση της επένδυσή τους, εξαιτίας καθυστερήσεων στην υλοποίηση του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στις αγορές της Ευρώπης.
Η  τελική επιλογή γίνεται μεταξύ των αγωγών TAP και Nabucco West, ο οποίος εξαρχής απολαμβάνει τη θερμή υποστήριξη και ενθάρρυνση των χωρών από τις οποίες διέρχεται δηλαδή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Στον αντίποδα, μέχρι την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας, ο TAP είχε προβάδισμα σε επίπεδο τεχνικής προετοιμασίας και οικονομικότητας και αναζητούσε την απαραίτητη πολιτική στήριξη ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του Nabucco West.
Με την υπογραφή, δηλαδή, και της διακρατικής συμφωνίας μετά το MoU, ο TAP αποκτά όλα τα κύρια εφόδια που είχαν ζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν από το κονσόρτιουμ.
Και βέβαια, η απόφαση που θα ληφθεί στο Μπακού, αφορά άμεσα και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ελλάδας να καταστεί κρίκος του νοτίου διαδρόμου, αφού μόνο ο TAP διέρχεται από ελληνικό έδαφος και ο Nabucco West παρακάμπτει εντελώς τη χώρα μας.
http://www.energypress.gr/news/THema-ebdomadwn-kai-h-diakratikh-symfwnia-gia-ton-TAP
3/10/12
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin