Thursday, October 18, 2012

Ευρωπαϊκές Χρηματοδοτικές Εγγυήσεις και Εκκαθάριση Αρχείου Αιτήσεων «Αντίδοτα» στην Οικονομική Στενότητα των Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δείχνει Δημοσκόπηση του Energia.gr

Σε ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης εναποθέτει τις ελπίδες του το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα οικονομικής στενότητας των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του energia.gr, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Συγκεκριμένα, ποσοστό 49% των απαντήσεων (ή 389 επιλογές) προκρίνουν ως προσφορότερη λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης του ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας, πρώην ΔEΣMHE) που προκαλεί, κατά κύριο λόγο, τις καθυστερήσεις πληρωμών των συνδεδεμένων επενδυτών φωτοβολταϊκών, την παροχή εγγυήσεων για τις πληρωμές ΑΠΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση αυτή του energia.gr, που είχε ως ερώτημα «Ποιο μέτρο θα βελτιώσει αμεσότερα και πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα οικονομικής στενότητας των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα;», συμμετείχαν συνολικά 794 αναγνώστες του site σε ένα διάστημα πέντε μηνών.

Επίσης, το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (25% ή 196 άτομα) θεωρούν ότι η εκκαθάριση ανενεργών αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο αρχείο της ΔΕΗ αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή στο διαδικτυακό αυτό γκάλοπ. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί το βασικότερο από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που επιτείνουν την οικονομική στενότητα στον κλάδο, καθώς μπλοκάρει τη σύνδεση στο σύστημα άλλων φωτοβολταϊκών πρότζεκτ με υγιή οικονομική βάση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι το θέμα της εκκαθάρισης των ανενεργών αιτήσεων έχει τεθεί προς την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Τρίτη σε δημοφιλία λύση είναι, σύμφωνα με το κοινό του energia.gr, η παροχή χαμηλότοκων προσωρινών κεφαλαίων κίνησης προς εταιρείες φ/β, καθώς 115 συμμετέχοντες (ποσοστό 15%) τη θεώρησαν ως την προσφορότερη διέξοδο στο πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι η φειδώ με την οποία ο τραπεζικός τομέας χορηγεί δάνεια σε επενδυτές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών επιτείνοντας την χρηματοδοτική του «ασφυξία».
Τέταρτη κα τελευταία επιλογή, με 94 θετικές απαντήσεις (ποσοστό 12%) ανεδείχθη η αύξηση της φορολογίας στον ηλεκτρισμό από ορυκτά καύσιμα. Το σημείο αυτό της δημοσκόπησης μπορούμε να πούμε ότι αντανακλά και την έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού στην χώρα μας για την απομάκρυνση του προτύπου της ενεργειακής κατανάλωσης από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, αλλά και τη δυσαρέσκεια από την συνεχή αύξηση την φορολόγηση των τελικών ενεργειακών καταναλωτών.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δημοσκόπηση αυτή του energia.gr προέβαλε τη διττή φύση του προβλήματος χρηματοδότησης των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, που συνίσταται αφ’ ενός στην οικονομική στενότητα, αλλά και στα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρατηρούνται από πλευράς Πολιτείας. Το energia.gr, ευχαριστώντας, για άλλη μια φορά, τους αναγνώστες τους για την συμμετοχή τους σε διαδικτυακή του έρευνα για ένα θέμα πρώτιστης ενεργειακής προτεραιότητας για τη χώρα μας, επιθυμεί να τους ενημερώσει πως πολύ σύντομα θα φιλοξενήσει νέα δημοσκόπηση για κάποιο άλλο «καυτό» ενεργειακό ζήτημα της χώρας που θα θέσει στο επίκεντρο μία πολύ σημαντική πτυχή αυτής της προβληματικής. 
Ποιο μέτρο θα βελτιώσει αμεσότερα και πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα οικονομικής στενότητας των επενδύσεων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
energia.gr 
18/10/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin