Thursday, October 11, 2012

Σε «απομόνωση» η Ελλάδα στις εισαγωγές-εξαγωγές ρεύματος

Δραματική πτώση στις εισαγωγές-εξαγωγές ρεύματος κατά το πρώτο 8μηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Στα δομικά προβλήματα και τις στρεβλώσεις της αγοράς αλλά και στη γενικότερη κατάσταση και την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία ήρθε να προστεθεί και το greek risk. Έτσι το διασυνοριακό εμπόριο, το οποίο πραγματοποιείται τόσο από εγχώριες όσο και (κυρίως) από διεθνείς εταιρείες προμήθειας γνωρίζει πρωτόγνωρη κρίση.
«Το risk department σε όλες τις σοβαρές διεθνείς εταιρείες έχει μπλοκάρει ό,τι έχει σχέση με Ελλάδα, δεν αφήνουν να πουλήσεις στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος διεθνούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, που στο παρελθόν είχε δραστηριότητα στη χώρα μας. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς θα χρειαστεί πολύς καιρός και θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για την άρση των στρεβλώσεων.



Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο ώστε ακόμη και τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλές να μη συμφέρει να γίνουν εισαγωγές από φθηνότερες χώρες, ενώ την ίδια στιγμή κανείς δεν εξάγει ενέργεια που παράγεται στη χώρα μας ακόμη και όταν σε συνθήκες μείωσης της ζήτησης, υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Γενικά οι εισαγωγές ρεύματος γνωρίζουν κάμψη λόγω των χαμηλών τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά. Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με τους εμπόρους, είναι στρεβλά χαμηλές εξαιτίας διάφορων προστατευτικών μηχανισμών. Ωστόσο ακόμη και όταν η ζήτηση ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, υπάρχει πλέον ο φόβος της μη πληρωμής ή της καθυστέρησης, λόγω των γνωστών προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ.
Στις εξαγωγές ρεύματος, που είναι μια δραστηριότητα που αφήνει σημαντικές υπεραξίες στην ελληνική αγορά, το πρόβλημα είναι ότι ένας έμπορος αγοράζει ενέργεια από το pool (χονδρεμπορική αγορά) με την οριακή τιμή, συν το λεγόμενο cost recovery. Ταυτόχρονα υπάρχουν υψηλά export fees, με αποτέλεσμα να μην είναι συμφέρουσα, υποστηρίζουν οι προμηθευτές – έμποροι, η πραγματοποίηση συναλλαγών, παρά μόνο η transit μεταφορά ενέργειας από π.χ. τη Βουλγαρία, προς την Ιταλία.
Πλέον όπως επισημαίνεται από τους ανθρώπους της αγοράς, οι εισαγωγές που γίνονται στο ελληνικό σύστημα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τη ΔΕΗ. Η χώρα μας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση απομόνωσης, όπως η Αλβανία και η Ρουμανία, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, στις οποίες το εμπόριο ενέργειας ανθεί: οι πιο “hot” αγορές αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σερβία.
 
http://www.energypress.gr/news/Se-apomonwsh-h-Ellada-stis-eisagwges-reymatos

http://energy-engineer.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2432.html
11/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin