Saturday, October 20, 2012

Οικιακή κομποστοποίηση

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com

Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κατάλληλο περιβάλλον για την παραγωγή του κομπόστ, του «μαύρου χώματος» δηλαδή, που βρίσκουμε στην ελεύθερη φύση κάτω από στρώματα πεσμένων φύλλων και νεκρή βλάστηση. Η αποσύνθεση των οργανικών υλών είναι μια φυσική λειτουργία, για την οποία εφαρμόζουμε τις παρακάτω μεθόδους:

  • Σωροί επί εδάφους: Τα υλικά που προορίζονται για το χώνεμα συγκεντρώνονται σε σωρούς, ελάχιστης διάστασης 1 μ. προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να αναπτυχθεί στο εσωτερικό τους θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Η διαμόρφωση των σωρών είναι σημαντική για την επιτυχία της χώνευσης. Κατά διαστήματα πρέπει να βρέχονται, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη. Σύντομα θα δείτε τους σωρούς να αχνίζουν, που σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί έχουν πάρει... φωτιά δουλεύοντας! Με την βοήθεια πιρούνας ανακατεύετε δίνοντάς τους οξυγόνο και βοηθώντας τους να πολλαπλασιαστούν. Η χώνευση θα κρατήσει 4 - 6 μήνες ανάλογα με το είδος του υλικού και την εποχή.
  • Υπόγεια κομποστοποίηση: Η χώνευση των υλικών σε λάκκους, απαιτεί λιγότερη φροντίδα, δεν μυρίζει και συντελεί στη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών. Σε λάκκο βάθους 30 εκατ., πλάτους 0,50 μ. και μήκους όσο χρειάζεται για την ταφή, ρίχνουμε όλο το διαθέσιμο υλικό, βρέχουμε με νερό και σκεπάζουμε με χώμα. Η κομπόστα πρέπει να «χωνέψει» για έξι τουλάχιστον μήνες.
  • Επιφανειακή κομποστοποίηση: Με τη μέθοδο αυτή το χώνεμα των φυτικών υλικών, γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ακριβώς και στη φύση. Το υλικό διασκορπίζεται σε στρώματα πάχους 10 εκατ. τουλάχιστον. Μέσα και κάτω από το στρώμα δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τους μικρο-οργανισμούς του εδάφους. Τα βακτήρια και οι μύκητες μετατρέπουν το οργανικό υλικό σε θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, οι γαιοσκώληκες μεταφέρουν τμήματά του βαθιά μέσα στο έδαφος, ενώ ακάρεα, πολύποδα και λοιποί συγγενείς το τεμαχίζουν και το ανακατεύουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χαλαρού εδάφους ευεργετικού για τα φυτά.
Να θυμίσουμε, πως σκουλήκι με σκουλήκι διαφέρει και πως δεν είναι όλα ωφέλιμα! Αν όμως δείτε στον κήπο σας τον κλασικό καφέ γαιοσκώληκα με τους δακτύλιους στο σώμα του, να χαρείτε γιατί ήρθε για το καλό σας! Δουλειά του είναι ν' ανακατέψει και ν' αερίσει το χώμα βελτιώνοντας τη σύστασή του και να παράξει θρεπτικά υλικά για τα φυτά σας.
Κομποστοποιητές: Ειδικοί κάδοι που υπάρχουν στο εμπόριο σε ποικιλία σχεδίων, μεγεθών και τιμών, θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία κομποστοποίησης. Μέσα τους οι γαιοσκώληκες είναι ευτυχείς, γιατί έχουν αρκετή τροφή για να αναπτυχθούν και να μετατρέψουν τα υλικά σε αζωτούχες ενώσεις. Στους κομποστοποιητές συστήνεται η χρήση υγρασιόμετρου και σταθεροποιητή PH, η συχνή ανάδευση και η ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες.
  • Tip
    Η κομπόστα είναι έτοιμη όταν το μείγμα μειωθεί σε όγκο, έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει ουδέτερα και δεν κατοικείται πλέον από έντομα και σκουλήκια.
.imerisia.gr
20/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin