Wednesday, October 10, 2012

Αυστηρούς Κανόνες για τις Γεωτρήσεις Προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι πετρελαϊκές θα πρέπει να υποβάλλουν στις αρχές λεπτομερή σχέδια εκτάκτου ανάγκης προτού λάβουν την άδεια για να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, προβλέπεται σε νέα πρόταση της Επιτροπής Ενέργειας του ευρωκοινοβουλίου που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι εταιρείες θα μπορούν να διεξάγουν γεωτρήσεις μόνο εφόσον αποδείξουν ότι έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε περιβαλλοντική ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο ατύχημα.

Με τον τρόπο αυτό, η κοινοτική νομοθεσία γίνεται πιο αυστηρή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι είναι αποφασισμένο να μην χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο επ΄ ουδενί.

Πιο αναλυτικά, οι πετρελαϊκές θα είναι αναγκασμένες να αποδεικνύουν ότι έχουν τα χρήματα για να διορθώσουν την περιβαλλοντική ζημιά και να καταβάλλουν αποζημιώσεις, ήδη κατά την αδειοδοτική διαδικασία. Στα πλαίσια αυτά, θα υποβάλουν στις εθνικές αρχές μια ειδική έκθεση στην οποία θα περιγράφεται το σχέδιο της γεώτρησης, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι προδιαγραφές ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων. Επίσης, οι εταιρείες θα πρέπει να ανανεώνουν τις πληροφορίες αυτές κάθε πέντε χρόνια.

Αντίστοιχα, οι πετρελαϊκές θα περιγράφουν και το σχέδιο ανάγκης, καταγράφοντας τον εξοπλισμό και τα συστήματα που διαθέτουν για την περίπτωση αυτή. Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια για τις γεωτρήσεις που γίνονται στο έδαφός τους, όπου θα αναφέρονται ρητά και οι ευθύνες των πετρελαϊκών σε περίπτωση ατυχημάτων, ώστε να μην προκαλούνται ασάφειες.

Τέλος, η Επιτροπή Ενέργειας επιλέγει να προωθήσει τη σχετική νομοθεσία στα κράτη-μέλη μέσω Οδηγίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα ενσωματώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές με τον τρόπο εκείνο που θεωρούν οι ίδιες πιο κατάλληλο.


Πλέον, η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια θα τεθεί υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 energia.gr/

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin