Tuesday, October 23, 2012

Το σπίτι που δεν «καίει»!

Του Γιάννη Μύττη
Οι πρώτες ενεργειακά αυτόνομες «πράσινες» κατοικίες άρχισαν να κατασκευάζονται και στη χώρα μας. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της «πράσινης» τεχνολογίας, οι καινοτόμες κατασκευές δεν χρειάζονται καυστήρα για θέρμανση, ούτε air-condition για να δροσίζονται οι χώροι το καλοκαίρι. Αντίθετα, καταφέρνουν να διατηρούν ευχάριστη τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου με ένα σύστημα σωληνώσεων που διαπερνά ολόκληρη την εγκατάσταση και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ενθαλπίας (γεωθερμία μικρής κλίμακας). Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας ξεπερνά ακόμα και το 90%. Οι καινοτόμες αυτές εγκαταστάσεις ονομάζονται παθητικά σπίτια, διότι καταφέρνουν να ισοσκελίζουν τις ενεργειακές τους απώλειες με τα οφέλη που προκύπτουν από το σύστημα ψύξης/θέρμανσης. Τα πρώτα παθητικά κτίρια έχουν ήδη κατασκευαστεί σε Παλαιά Πεντέλη και Βόλο, ενώ αναμένεται να ανεγερθεί ακόμη ένα στο Λουτράκι της Κορίνθου.


Τα οφέλη

Για να προκύψουν αυτά τα ενεργειακά οφέλη, το κτίριο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς, τα σπίτια κατασκευάζονται με κατεύθυνση προς τον Νότο. Επίσης, το κέλυφος της κατοικίας, δηλαδή τα κουφώματα καθώς και η συνολική μόνωση, παίζει ρόλο-κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας.

Η διαδικασία εναλλαγής της θερμοκρασίας γίνεται με ένα μηχανικό σύστημα αερισμού που βρίσκεται έξω από το σπίτι, το οποίο χρησιμοποιεί τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτό το σύστημα παίζει τον ρόλο του εναλλάκτη θερμοκρασίας, εξασφαλίζοντας ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα.

Μέσα στους τοίχους και στις οροφές τοποθετούνται τα συστήματα σωληνώσεων, τα οποία διαθέτουν αεραγωγούς που διαπερνούν όλους τους χώρους του σπιτιού, συνδέονται απευθείας με το μηχανικό σύστημα και καταλήγουν στο έδαφος για να γίνεται η εναλλαγή της θερμοκρασίας.

Αυτό το σύστημα εκμεταλλεύεται τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους, και μέσω των σωληνώσεων -που βρίσκονται σε βάθος τουλάχιστον 10 μέτρων- επιτυγχάνεται το καλοκαίρι θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου που δεν υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, τον χειμώνα οι αεραγωγοί του κτιρίου απορροφούν θερμότητα απ’ όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, και με τη βοήθεια του μηχανικού συστήματος ανανεώνουν τον αέρα και ανακυκλώνουν τη θερμότητα. Καταλυτικό ρόλο στη θέρμανση του χώρου παίζουν οι μονώσεις του σπιτιού. Υπολογίζεται πως η απαιτούμενη ενέργεια ενός παθητικού σπιτιού ετησίως για δροσιά και θέρμανση είναι 15 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή έως και 10 φορές λιγότερη σε σχέση με το «μέσο» ευρωπαϊκό σπίτι.

Το κόστος ανέγερσης ενός παθητικού κτιρίου είναι μόλις 5% υψηλότερο από το κόστος για κατασκευή μιας συμβατικής κατοικίας και η απόσβεση γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια.

real gr
23/10/12
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin