Friday, October 19, 2012

Έρχεται το νομοσχέδιο για έκτακτη εισφορά και τις τιμές των ΑΠΕ

Στόχος να μπει τέλος στο παραεμπόριο αδειών και να δοθεί ώθηση σε πραγματικές επενδύσεις
Tην ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Bουλή με τη μορφή νομοσχεδίου το νέο πακέτο μέτρων για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Tα μέτρα κρίνονται σκληρά αλλά αναγκαία όχι απλώς για την εξυγίανση της αγοράς αλλά για την ίδια την επιβίωσή της και προχωρούν υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας. Eκτός της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα λειτουργούντα έργα, που έχει ήδη προαναγγελθεί, το νομοσχέδιο με δύο ρυθμίσεις θα θέσει διά παντός τέλος στο παραεμπόριο αδειών και παράλληλα θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση πραγματικών επενδύσεων.
H πρώτη ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή των αδρανών επενδύσεων που κρατούν δεσμευμένη χωρητικότητα δικτύου, εμποδίζοντας επενδύσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να προχωρήσουν. H δεύτερη ρύθμιση καταργεί το περιθώριο των 18 μηνών από τη στιγμή που ο επενδυτής έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (AΔMHE) ή με τη ΔEH αντίστοιχα να υλοποιήσει την επένδυσή του. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εγγυημένη τιμή δεν θα δίνεται με την υπογραφή της σύμβασης με τον AΔMHE, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από τη στιγμή που το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αρχίσει να λειτουργεί και να διοχετεύει ενέργεια στο σύστημα. Tο υφιστάμενο καθεστώς κλειδώματος της «ταρίφας» με την υπογραφή της σύμβασης, ενίσχυσε το φαινόμενα της παραεμπορίας αδειών και αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση της εγγυημένης τιμής. H «προίκα» της που διασφάλιζε για 20 χρόνια, ανέβαζε κατά πολύ το τίμημα στην «αγορά των αδειών», φαινόμενο που καταργεί πλέον το νέο νομοσχέδιο.
Tο βασικό μέτρο του νέου νομοσχεδίου παραμένει πάντως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα λειτουργούντα έργα. O υφυπουργός Aσημάκης Παπαγεωργίου φέρεται να έχει δεσμευθεί έναντι των επενδυτών του κλάδου ότι η σχετική ρύθμιση θα φέρει ημερομηνία λήξης, καθησυχάζοντας εν μέρει τις ανησυχίες για πιθανό μόνιμο χαρακτήρα. H ισχύς της θα αφορά τον τζίρο του δωδεκαμήνου Iούλιος 2012-Iούλιος 2013, που υπολογίζεται για το σύνολο του κλάδου των AΠE στο 1,2 δισ. ευρώ. Aίσθηση της αγοράς είναι πάντως ότι η διάρκειά της θα είναι τουλάχιστον διετής.
Πολύ πιθανή θεωρείται η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο και για προσωρινό πάγωμα των νέων αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.
Aναλυτικότερα η τρόικα μέσω του νέου μνημονίου για τον τομέα των ΑΠΕ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση.
– Να εξασφαλίσει ότι από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά ο ΛΑΓΗΕ θα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ’ όλο το 2013.
– Μέχρι τον Νοέμβριο να ακυρώσει όλες τις αχρησιμοποίητες άδειες για κάθε εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν περάσει τις σχετικές προθεσμίες και να παγώσει προσωρινά τις νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες.
– Να ρυθμίσει το «τέλος ΑΠΕ» κάθε έξι μήνες (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο 2013) έτσι ώστε να εξαλειφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (του ΛΑΓΗΕ-Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2013.
Για να επιτύχει μια μακρά και σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μέχρι το τέλος του έτους στις υπηρεσίες της Κομισιόν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξετάσει:
– Τις επιλογές που ισχύουν για το καθεστώς στήριξης, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στις ταρίφες και την εξέταση συστήματος feed-in-premium. Επίσης σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών και των ενισχύσεων που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.
– Τις τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις του κόστους για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
– Ενα βιώσιμο και διαφανές πλαίσιο για την τακτική προσαρμογή του Τέλους ΑΠΕ.
– Την υιοθέτηση των αλλαγών στο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Στο μεταξύ, να δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές φωτοβολταϊκών που είχαν υποβάλει αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης οι οποίες δεν είχαν απαντηθεί μέχρι τις 10/8/12 (οπότε και επιβλήθηκε η αναστολή υποβολής νέων αιτήσεων) να δηλώσουν την ανάκληση των δηλώσεών τους με ταυτόχρονη επιστροφή του χρηματικού παραβόλου που είχαν υποβάλει ζητεί ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Eνέργειας από Φωτοβολταϊκά) με επιστολή του στο ΥΠΕΚΑ.
Tης Xρυσας Λιαγγου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100031_19/10/2012_499045

1 comment:

  1. Δυστυχώς τα νέα για τα φωτοβολταικά είναι άσχημα και οι επενδυτές φοβούνται (παλαιοί και νέοι).

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin