Wednesday, October 10, 2012

Η Ρωσία ρωτά Ελλάδα-Κύπρο-Ε.Ε. αν η Τουρκία υπολογίζεται στους ενεργειακούς τους στόχους

Το ερώτημα, αν έχει ληφθεί υπόψη η Τουρκία, έθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» [1] στο συνέδριο του Economist με θέμα «Η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου και η γεωστρατηγική σημασία του για την περιοχή» ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέσβης Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

Η εφημερίδα γράφει ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ρώσο πρέσβη για την ερώτησή του. Η απάντηση του κ. Τζιζόφ ήταν: « Ακούσαμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς για το μέλλον στην περιοχή από πλευράς Κύπρου, Ελλάδας και ΕΕ, αλλά δεν ακούσαμε από κανέναν να μας λέει τι θα κάνουν με την Τουρκία, αν την υπολόγισαν ή όχι».



Ρώτησα να μάθω, συνέχισε, αν έχουν υπολογίσει το γεγονός ότι αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα σε περίπτωση λύσης (του κυπριακού), αφού δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλου μήκους, τεχνικά δύσκολους και πολυδάπανους αγωγούς.

« Σε περίπτωση μη λύσης, η Τουρκία προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, εμπορικά και όχι μόνο, γι αυτό ρώτησα να δω αν το υπολογίζουν και πώς» εξήγησε ο Ρώσος πρέσβης.

tovima gr
10/10/12 
--------------
  • [1] Αιφνιδιάζει τη Λευκωσία ο Βλαντιμίρ Τζιζόφ ....«Πρέπει να ληφθεί υπόψη η Τουρκία», επιμένει ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ
Λευκωσία: 
 Πολλές απορίες στους Κύπριους και ξένους που συμμετείχαν στη συζήτηση την Τρίτη, με θέμα «Η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου και η γεωστρατηγική σημασία του για την περιοχή», στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, προκάλεσε η ερώτηση του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και στενού προσωπικού συνεργάτη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ- αν έχει ληφθεί στους σχεδιασμούς υπόψη η Τουρκία.

Η απάντηση του υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, ήταν έμμεση, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία κατέχει τη μισή Κύπρο, πως τα κοιτάσματα μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για λύση, ενώ σε περίπτωση λύσης θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι. Και πως θα προσκληθεί και η Τουρκία στην περιφερειακή διάσκεψη τον Δεκέμβρη στη Λευκωσία.


Ο «Φ» απευθύνθηκε στον πρέσβη Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για το πνεύμα της ερώτησης που υπέβαλε.


«Ακούσαμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς για το μέλλον στην περιοχή από πλευράς Κύπρου, Ελλάδας και ΕΕ, αλλά δεν ακούσαμε από κανένα να μας λέει τι θα κάνουν με την Τουρκία, αν την υπολόγισαν ή όχι», μας απάντησε ο ίδιος, εννοώντας τις ομιλίες του Νεοκλή Συλικιώτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, Μάκης Παπαγεωργίου και της εξ Ελλάδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τζαβέλλα.


«Ρώτησα να μάθω αν έχουν υπολογίσει το γεγονός ότι αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα σε περίπτωση λύσης - δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεγάλου μήκους, τεχνικά δύσκολους και πολυδάπανους αγωγούς. Σε περίπτωση μη λύσης η Τουρκία προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, εμπορικά και όχι μόνο, γι’ αυτό ρώτησα να δω αν το υπολογίζουν και πώς», εξήγησε στον «Φ» ο Ρώσος πρέσβης, που να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο για τη συμμετοχή του στο Συνέδριο, είχε επαφές με πολιτικές προσωπικότητες του νησιού.


Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει πάντως να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι χθες Τρίτη, ο ρωσικός ενεργειακό κολοσσός Gazprom αποφάσισε άμεσα μετά την καταστροφή (από δολιοφθορά του PKK) του αγωγού Μπακού - Τιφλίδας – Ερτζερούμ, που τροφοδοτούσε την ίδια την Τουρκία με φυσικό αέριο από το Ιράν, να αυξήσει κατά 60% την παροχή προς τη Τουρκία.


Επίσης, επίκειται η επίσκεψη Πούτιν στη Τουρκία, ενώ προηγήθηκε πετυχημένη παρέμβαση Ερντογάν προς Πούτιν, για ακύρωση άτυπης συνάντησης Ρώσων κρατικών παραγόντων και μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων του τομέα της ενέργειας με τον υπουργό Εμπορίου στην Κύπρο προ τριμήνου.
10/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin