Monday, October 15, 2012

Γερμανία: Αύξηση κατά 50% του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι κύριες εταιρείες διαχείρισης των δικτύων ηλεκτροδότησης στην Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα την αύξηση σχεδόν κατά 50% του φόρου που επιβάλλεται στους Γερμανούς καταναλωτές για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.
«Το 2012 οι καταναλωτές πρόκειται να συνεισφέρουν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (. . .) 5,277 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα», δηλαδή ένα ποσό αυξημένο κατά 47% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (3,592 λεπτά/κιλοβατώρα), όπως ανέφεραν οι τέσσερις κυριότερες γερμανικές εταιρείες του τομέα, οι 50Hertz, Amprion, TenneT και TransnetBW, σε ανακοίνωσή τους.

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι επί παραδείγματι ένα νοικοκυριό με τρία μέλη που καταναλώνει 3.500 κιλοβατώρες το χρόνο θα κληθεί να καταβάλει μια πρόσθετη δαπάνη περίπου 60 ευρώ, ή συνολικά 185 ευρώ.
Το ποσό αυτό καθορίζεται από το νόμο ο οποίος προβλέπει την υποστήριξη της πράσινης ενέργειας στη Γερμανία με την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών για τις εταιρείες που διαχειρίζονται αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ.
Η διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής και εκείνης της ζήτησης, που είναι χαμηλότερη, καλύπτεται από τους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω ενός πρόσθετου φόρου με την επιβολή του οποίου εξασφαλίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
«Συνολικά», από τον πρόσθετο φόρο αυτό θα συγκεντρωθεί ένα ποσό το οποίο «θα ανέλθει σε 20,36 δισεκ. ευρώ» το 2013, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κυρίως λόγω αυτής της αύξησης το 2013, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων και να παραχθεί περισσότερη πράσινη ενέργεια στη Γερμανία ενώ η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) αναμένεται να μειωθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Γερμανία, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια ως το 2022, έχει στόχο να γίνει εκ των πρωτοπόρων κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, έντονες αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και επιφυλακτικότητα σε τοπικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια αναθεώρηση του νόμου για την ανανεώσιμη ενέργεια είναι «απολύτως αναπόφευκτη και αναγκαία», εκτίμησε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ οι επικρίσεις σχετικά με την αύξηση του κόστους της ενέργειας πολλαπλασιάζονται.
imerisia.gr
15/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin