Wednesday, October 03, 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ 21 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των αγροτών με τα φωτοβολταϊκά!

Περίπου 6.200 αγρότες έχουν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα 
για να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη, φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Απ’ αυτούς, οι 4.900 αγρότες, μέχρι τις 31/12/2011 είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης 
από την ΔΕΗ, ενώ μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα.
 

Τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αγρότες, που επέλεξαν να επενδύσουν στον τομέα των φωτοβολταϊκών, θέτει επί τάπητος ο βουλευτής νομού Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης και ζητά την άμεση διευθέτησή τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριαζίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβιεράτο και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη στην οποία περιγράφει τη δυσχερή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες κυρίως λόγω σοβαρών καθυστερήσεων από την πλευρά της ΔΕΗ. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυριαζίδης υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί παράταση σε όλες τις προβλεπόμενες προθεσμίες που αφορούν την αδειοδότηση των Φ/Β σταθμών των αγροτών, να ξεκαθαρίσει το κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από τον Νόμο 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος και να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση των Φ/Β των αγροτών από τις Τράπεζες που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση οι αγρότες.

Αναλυτικότερα ο Βουλευτής Νομού Δράμας αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:
«Περίπου 6.200 αγρότες έχουν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη, φωτοβολταϊκούς σταθμούς σύμφωνα με τον Νόμο 3851/2010. Απ’ αυτούς, οι 4900 αγρότες, μέχρι τις 31/12/2011 είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, ενώ μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους αγρότες αυτούς, έχει υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες αδειοδότησης και βρίσκονται σε αδιέξοδο διότι έχουν προβλήματα με την τράπεζα η οποία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Έχουν καταβάλει ίδια κεφάλαια και δεν έχουν τα υπόλοιπα χρήματα,  ενώ δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Κινδυνεύει η επένδυσή τους και αυτοί θα χάσουν χρήματα,  διότι τίθεται θέμα χρόνου από την ΔΕΗ για την οριστική απόρριψη του φακέλου της αδείας. Ακόμη, άλλο πρόβλημα,  είναι η εμφανής αδυναμία της ΔΕΗ να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις συνδέσεις.

Άλλο θέμα είναι,  η από τον Αύγουστο του 2012 μείωση τις τιμής πώλησης του ρεύματος ενώ όταν υπέγραψαν συμβόλαια ήταν διπλάσια και όπως προανέφερα η επένδυση σταμάτησε όχι με ευθύνη των αγροτών. Με δεδομένο ότι η συνολική  ισχύς των Φ/Β που είναι εγκατεστημένα,  είναι περίπου 750 ΜW, τα αγροτικά Φ/Β αποτελούν μόνο το 4%. Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών καθώς και τα οικονομικά οφέλη τόσο για τους αγρότες όσο και για την εθνική μας οικονομία
Κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση σας ώστε:

α) να δοθεί παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών.
β) να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από τον Νόμο 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
γ) να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση των Φ/Β των αγροτών από την Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ απ όπου έχουν ζητήσει χρηματοδότηση οι αγρότες».
3/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin