Tuesday, October 23, 2012

Η ΕΕ γιορτάζει τα 20 χρόνια του προγράμματος LIFE


Ένας διπλός εορτασμός στην πόλη Genk του Βελγίου χθες το βράδυ σηματοδότησε την 20ή επέτειο δύο εκ των ακρογωνιαίων λίθων της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ. Φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια από τότε που η ΕΕ εξέδωσε την οδηγία για τους οικότοπους (ενδιαιτήματα), ενός εκ των δύο θεμελίων του Natura 2000, του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών. Το LIFE, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός της ΕΕ για το περιβάλλον, γιορτάζει επίσης τα 20 χρόνια του.

Μιλώντας σε τελετή αφιερωμένη στην περίσταση, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik δήλωσε: «Συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες από 26.000 περιοχές και καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των εδαφών μας, αλλά και σημαντικές θαλάσσιες ζώνες, το Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα και το οφείλουμε στην οδηγία για τα ενδιαιτήματα. Το πρόγραμμα LIFE υπήρξε επίσης εξαιρετικά επιτυχημένο. Τα τελευταία 20 χρόνια επικεντρώθηκε σε 400 περίπου είδη, πολλά εκ των οποίων έχουν φτάσει πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο διατήρησης. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτά.»
Η οδηγία για τους οικότοπους είναι η πλέον φιλόδοξη πρωτοβουλία που ελήφθη ποτέ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενέκριναν τη νομοθεσία το 1992 εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την αυξανόμενη απώλεια βιοποικιλότητας. Μαζί με την οδηγία για τα πτηνά ορίζει το πλαίσιο για την ανά την ΕΕ προστασία της φύσης σε πραγματικά πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η οδηγία προστατεύει περισσότερα από 1000 είδη ζώων και φυτών και περισσότερα από 200 είδη ενδιαιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων δασών, λειμώνων και υγρότοπων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που έχουν ανάγκη προστασίας.
Ένα άμεσο αποτέλεσμα της νομοθεσίας είναι το Natura 2000, ένα πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών το οποίο προορίζεται να προστατεύει είδη και ενδιαιτήματα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον σε όλη την Ένωση. Το δίκτυο έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και καλύπτει έκταση ίση με το συνολικό μέγεθος της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το Natura 2000 δεν περιορίζεται μόνο σε προστατευόμενους βιότοπους, αλλά βασίζεται στην ευρύτερη αντίληψη της διατήρησης και αειφόρου χρήσης, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές όπου ο άνθρωπος συνεργάζεται με τη φύση.
Το LIFE, το ταμείο της ΕΕ για το περιβάλλον, έχει συνεισφέρει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ στη διαχείριση και την αποκατάσταση περισσότερων από 2000 περιοχών του Natura 2000 σε όλη την ΕΕ. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα δύο τμήματα του ταμείου - LIFE Φύση και LIFE Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση – έχουν συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 3.685 σχέδια ύψους 2.8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη του ταμείου στις πρωτοβουλίες αυτές έχει συμβάλλει στην εξασφάλιση επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ για μία πληθώρα σχεδίων με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τη γνωστοποίηση των επιτευγμάτων αυτών στο κοινό.
Ιστορικό του φακέλου
Περισσότερες από 26.000 περιοχές περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000. Ορισμένες είναι απομακρυσμένες περιοχές αλλά στην πλειοψηφία τους αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού μας χώρου και περιλαμβάνουν ένα φάσμα διαφορετικών ενδιαιτημάτων, ζωνών προστασίας και άλλων στοιχείων του τοπίου. Το Natura 2000 μεριμνά για τις ευρωπαϊκές περιοχές με υψηλή αξία βιοποικιλότητας, αλλά στηρίζει επίσης τους βιοτικούς πόρους των αγροτών, των δασοκόμων, των αλιέων και άλλων χρηστών που κατοικούν στις περιοχές αυτές και φροντίζουν για τη φύλαξη αυτού του κρίσιμου φυσικού κεφαλαίου. Οι επενδύσεις στο Natura 2000 εμφανίζουν υψηλό δυναμικό συνεισφοράς στην αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Εξασφαλίζοντας υγιή οικοσυστήματα μέσω του Natura 2000 η διοίκηση συνεισφέρει επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων από και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ονομασία LIFE προέρχεται από το γαλλικό ακρωνύμιο: L’Instrument financier pour l’environnement, ήτοι χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον. Πρώην και νυν σχέδια του προγράμματος LIFE διοργανώνουν φέτος περισσότερες από 300 εκδηλώσεις με αφορμή την 20ή επέτειό του. Οι εκδηλώσεις διάδοσης ποικίλουν. Περιλαμβάνουν μία πασχαλινή παιδική κατασκήνωση LIFE (Ισπανία), μία περιφερειακή ανθοκομική έκθεση (Ελλάδα), έως και συναυλία βατράχων υπό το φως του φεγγαριού (Γερμανία). Για περισσότερες πληροφορίες για τις 300 και πλέον εκδηλώσεις του προγράμματος LIFE μεταβείτε στο ημερολόγιο της 20ης επετείου. 
kathimerini cy
23/10/12
------


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin