Sunday, September 23, 2012

Στο fast track το Κάβο Σίδερο

Σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο», κοντά στο φοινικόδασος του Βάι, προβλέπεται η δημιουργία πέντε ξενοδοχείων και ενός γηπέδου γκολφ
Ενα βήμα μπροστά έγινε στην τουριστική επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου έπειτα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) να την εντάξει στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track). Η επένδυση, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του νομού Λασιθίου στην Κρήτη, κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και βοηθητικών υποδομών, ενώ σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευαστεί κέντρο ευεξίας. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd., θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η επένδυση, που προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας, εκκρεμεί σχεδόν 20 χρόνια στην Ελλάδα, από το 1992 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης της Μονής Τοπλού. Το 1998 υπογράφηκε η σύμβαση και το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, έπειτα από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece.
Εν τω μεταξύ τα τελευταία δύο χρόνια στη Σκωτία ο όμιλος Minoan Group Plc έχει προβεί στην εξαγορά τεσσάρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (King World Travel, John Semple Travel, Stewart Travel Centre και Ski Travel Centre), καθώς και σε δύο συμφωνίες, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση στη Σκωτία της πώλησης πακέτων κρουαζιέρας της εταιρείας Cruise118.com, μέλους της αμερικανικής Cruise.com, καθώς και την αποκλειστική αντιπροσώπευση πωλήσεων (General Sales Agent) για τις πτήσεις της Sunwing Airlines μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.
Την ίδια ώρα ο όμιλος, που πρόκειται να διευρύνει περαιτέρω τη δραστηριότητά του στο εξωτερικό, δείχνει ενδιαφέρον και για άλλες εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση στην Ελλάδα καθώς συμμετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την έκταση Αφάντου στη Ρόδο. Επίσης είναι σε διαδικασία αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων για αγορά ή διαχείριση στην ελληνική επικράτεια (ξενοδοχεία, βίλες) με στόχο να διοχετεύσει όγκο επισκεπτών μέσω της δραστηριότητάς του. 
23/9/12

1 comment:

  1. Ο Κρίτων Αρσένης....οι αποφάσεις για την ένταξη στο "fast track" λαμβάνονται χωρίς τις αυτονόητες εγγυήσεις για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.....

    Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, μετά την άρνηση του Yπουργείου Ανάπτυξης να...

    διαθέσει στους κατοίκους, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ένταξης στο "fast track" επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή Κάβο Σίδερο (Τοπλού) της Κρήτης, διοικητικά έγγραφα που αφορούν την έγκριση της επένδυσης.

    Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει τα έγγραφα ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω ενώπιον του δικαστηρίου τους λόγους της προσφυγής τους. Η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζεται στην παραβίαση της οδηγίας 2003/4 για την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης του Άαρχους. Η ευρωπαϊκή οδηγία και η Σύμβαση του Άαρχους κατοχυρώνουν το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων.

    Επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της "Invest in Greeece" (εδώ) συμμετέχει ο επικεφαλής (managing senior partner) της δικηγορικής εταιρείας που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα των επενδυτών ως ο νομικός σύμβουλός τους στην Ελλάδα (εδώ). Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της "Invest in Greece" ενέκρινε στη συνεδρίαση της 18.9.2012 εισήγηση σχετικά με το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που προωθήθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο "fast track".

    Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε τα εξής:
    “Ενώ οι αποφάσεις για την ένταξη στο "fast track" λαμβάνονται χωρίς τις αυτονόητες εγγυήσεις για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, το Υπουργείο Ανάπτυξης αρνείται στην πράξη το αυτονόητο δικαίωμα της προσφυγής των πολιτών κατά αντισυνταγματικών αποφάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η άρνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει τα διοικητικά έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριμένη επένδυση στους κατοίκους συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων και των διεθνών συνθηκών. Η ευρωπαϊκή οδηγία 2003/4 για την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και η συνθήκη του Άαρχους κατοχυρώνουν το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε διοικητικά έγγραφα που αφορούν επενδύσεις στην περιοχή τους.

    Την ίδια στιγμή, η άρνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης να παρέχει τα διοικητικά αυτά έγγραφα σε συμπολίτες μας που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον διοικητικών αποφάσεων που παραβιάζουν το Σύνταγμα είναι πρωτοφανής. Όπως φαίνεται όμως είναι χαρακτηριστικό του νέου δόγματος της επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων και του Συντάγματος υπέρ των πολιτικά και οικονομικά φίλων και κατά των αντιδρώντων και λιγότερο αρεστών.

    Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει να δυσχεραίνει την πρόσβαση των συμπολιτών μας στη δικαιοσύνη και να τους παραδώσει άμεσα τα διοικητικά έγγραφα που αφορούν το επενδυτικό σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ».

    Καλώ επίσης την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με την παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της "Invest in Greece" δικηγόρου επικεφαλής της εταιρείας που εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος των επενδυτών στην Τοπλού. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η έγκριση της εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου της "Invest in Greece" αποτέλεσε πρόκριμα για την ένταξη του έργου στο "fast track".

    Γι’ αυτό το λόγο, καλώ την ηγεσία του Υπουργείου να αποσύρει την επένδυση στην Τοπλού από το "fast track" και να επανεξεταστεί ο φάκελος της από μηδενική βάση."
    http://www.ethnosnews.com/2013/03/ο-κρίτων-αρσένης-ξαναχτυπά
    13/3/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin