Friday, September 07, 2012

Η Κομοτηνή στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 180 ΧΛΜ
Τέλος 2014 με αρχές 2015 προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του, όπως έκαναν γνωστό στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ .
Από τη βιομηχανική περιοχή 31,5 χιλιόμετρα του αγωγού θα αναπτυχθούν εντός των ορίων του Δήμου Κομοτηνής .
Η μικρή πόλη και οι τοπικοί της άρχοντες είναι καιρός επιτέλους να αντιληφθούν τη γεωστρατηγική της θέση στην πράξη, αφού χρησιμοποιείται ως κόμβος για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας, των Βαλκανικών χωρών και ευρύτερα της Δύσης, με φυσικό αέριο προερχόμενο από την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή .
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου  (xronos gr)

Στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη θέτει την Κομοτηνή ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 180 χιλιομέτρων, που συνδέει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και με το άρθρο 176 του Νόμου 4001/2011 που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας, δημόσιας ωφέλειας και γενικά δημοσίου συμφέροντος». Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Το πράσινο φως για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου το έδωσε ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκρίνοντας Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Πρόκειται για αγωγό συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων, από τα οποία 31,5 χλμ. θα αναπτυχθούν σε ελληνικό έδαφος (από την Κομοτηνή ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και τα υπόλοιπα στη Βουλγαρία (από τα σύνορα έως την πόλη Στάρα Ζαγόρα). Ο ελληνο-βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB), σε συνδυασμό με άλλους υπάρχοντες ή σχεδιαζόμενους διασυνδετήριους αγωγούς, θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και άλλων Βαλκανικών χωρών, με φυσικό αέριο προερχόμενο από την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και η μεγαλύτερη ασφάλεια του συστήματος τροφοδοσίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ

Η ιστορία του αγωγού ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2010, οπότε ιδρύθηκε, η εταιρεία ICGB, με σκοπό την υλοποίηση και λειτουργία του αγωγού. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η βουλγαρική εταιρεία συμμετοχών ΒΕΗ  και η εταιρεία ΥΑΦΑ Ποσειδών (στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Εταιρεία EDISON). Η εκτέλεση της μελέτης εφαρμογής του έργου, καθώς και των περιβαλλοντικών μελετών έχουν ανατεθεί στη σύμπραξη των εταιρειών PENSPEN (Αγγλική)-C&M (Ελληνική). Η εταιρεία  C&M είναι υπεύθυνη για τις μελέτες στο ελληνικό τμήμα του έργου. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι διεθνείς διαγωνισμοί για την προμήθεια των υλικών και την επιλογή του αναδόχου κατασκευής του έργου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 45.000.000 ευρώ. Η έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις 12/07/2012. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ)  είναι σε φάση ολοκλήρωσης προκειμένου να κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ. Η έναρξη λειτουργίας του προβλέπεται τέλος 2014 με αρχές 2015 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ. Οι Κώστας Τηρογιάννης και Σταύρος Αυλωνίτης κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που τους τέθηκε. Εκεί έγινε αναφορά τόσο για την αποκατάσταση του χώρου από όπου θα διέλθει ο αγωγός, όσοι και για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε ιδιοκτήτες. Όπως αναλυτικά έγινε γνωστό μετά την εγκατάσταση του αγωγού ακολουθεί η επίχωση και αποκατάστασή του. Σε μία ζώνη πλάτους 10μ (5μ εκατέρωθεν του αγωγού) δεν επιτρέπεται η φύτευση βαθύρριζων φυτών, διότι οι ρίζες τους ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην μόνωση του αγωγού, επιτρέπεται όμως η καλλιέργεια μονοετών φυτών. Δεδομένου ότι οι συνήθεις καλλιέργειες της περιοχής (σιτάρι, βαμβάκι, κλπ) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, δεν προκύπτει κάποιος περιορισμός στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι οποίες θα μπορούν να συνεχιστούν όπως πριν. Στις περιπτώσεις δάσους ή δενδρωδών καλλιεργειών , το πλάτος της ζώνης εργασίας είναι το μικρότερο δυνατό (16 μέτρα, ενώ ο Νόμος επιτρέπει μέχρι και 32 μέτρα). Στις μεν δασικές περιοχές ακολουθεί επαναφύτευση βάσει εγκεκριμένης από το Δασαρχείο μελέτης, με χρήση γηγενών φυτών, πλην της προαναφερθείσας ζώνης των 10 μέτρων. Στις δε πολυετείς καλλιέργειες, επιτρέπεται η επαναφύτευση δέντρων εκτός της ζώνης των 10 μέτρων.
Μετά την οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού, έχει εκπονηθεί η λεπτομερής τοπογραφική μελέτη και έχουν συνταχθεί τα προκαταρκτικά κτηματολογικά διαγράμματα / πίνακες. 
Για την οριστικοποίηση των προαναφερθέντων κτηματολογικών στοιχείων, απαιτείται η εξής σειρά ενεργειών: Θα δοθεί προς δημοσίευση σε εφημερίδα και προς τοιχοκόλληση στα αρμόδια Δημοτικά καταστήματα ανακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιείται στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον και πρόκειται να θιγούν από τη διέλευση του Α.Φ.Α., να προσέλθουν στο οικείο δημοτικό κατάστημα και να συμπληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.  Μετά την επεξεργασία των στοιχείων που θα προσκομισθούν, θα γίνει η διόρθωση των πρόχειρων κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων και θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση (2η) των διορθωμένων διαγραμμάτων και πινάκων για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων και ενστάσεων. Μετά και την δεύτερη ανάρτηση, θα γίνει επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων και ενστάσεων, ούτως ώστε να προκύψουν τα οριστικά κτηματολογικά στοιχεία (πίνακες και διαγράμματα).

Με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθορίζεται η αγοραία αξία των εκτάσεων που αφορούν τόσο την ζώνη πλάτους 10 μέτρων, όσο και την ζώνη προσωρινής κατάληψης κατά την διάρκεια των εργασιών (πλάτους 16 ή 26 μέτρων). Στον δικαιούχο καταβάλλεται ως αποζημίωση το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτής της αξίας. Αν υφίσταται επικαρπία επ’ αυτών, το ήμισυ του προηγούμενου ποσοστού δικαιούται ο έχων την ψιλή κυριότητα και το άλλο ήμισυ ο επικαρπωτής.

ΜΕΤΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

O αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά. Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί μετρητικός σταθμός στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ από την εγκατάσταση του αγωγού θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες. Τονίζεται ακόμη ότι ο αγωγός δεν διέρχεται από περιοχές Natura και ότι η μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου θεωρείται σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για όλη τη χώρα καθιστώντας την ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και της Δυτικής Ευρώπης. Η οριστική απόφαση για το έργο, θα ληφθεί με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
7/9/12 
-
 
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin