Tuesday, September 18, 2012

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές.

Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου. Ο κ. Αθανασόπουλος προσδοκά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) και της αδελφής - εταιρείας της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα δώσει ώθηση για την άντληση 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της. «Από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να περιμένουμε οξεία κριτική, αν αποτύχουμε να φέρουμε αποτελέσματα. .. Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι, μας πιέζουν σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

 Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει αυτή την πώληση - ορόσημο στις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για μία σειρά συμφωνιών για υποδομές που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα προωθούσαν την οικονομική ανάκαμψη. «Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου», δήλωσε. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, 14 εταιρείες αερίου έχουν ήδη προκριθεί για να υποβάλλουν προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων είναι διεθνείς όμιλοι, όπως η Eni και η Edison, η γιαπωνέζικη Mitsui και η ρωσική Gazprom, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ελλάδας.

Ο κ. Αθανασόπουλος αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο όσον αφορά στην τιμή της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, αλλά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ρεαλισμό σχετικά με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, δεδομένης της -χωρίς προηγούμενο- 5ετούς ύφεσης και της ανησυχίας των επενδυτών για το αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Δεν είναι οι καλύτερες εποχές για την Ελλάδα…Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της ανησυχίας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση, πόσο καιρό η χώρα θα μείνει στην αφάνεια», δήλωσε. Ο ίδιος παραδέχεται ότι μόνο δύο συμφωνίες είναι πιθανό να ολοκληρωθούν φέτος: Η ενοικίαση για 90 χρόνια του ολυμπιακού κέντρου IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα έφερναν έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τεστ για τον κ. Αθανασόπουλο θα είναι η προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, συμμετέχουν 4 υποψήφιοι.

«Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, που θα αναπτυχθεί σε αρκετές φάσεις και θα συνέβαλε πραγματικά στην επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί μία καινοτόμα προσέγγιση για να ξεπεράσει δεκάδες διοικητικά και ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία αποθάρρυναν τους δυνητικούς επενδυτές σε προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας μία γραπτή συμφωνία με κάθε υπουργείο που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία. «Στο επιχειρησιακό σχέδιο κάθε υπουργείου περιλαμβάνεται ένας κατάλογος μέτρων που πρέπει να ληφθούν και μπορεί να αναφερθεί άμεσα στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.....

express gr

18/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin