Thursday, September 27, 2012

Οι αρχαιολόγοι για το θέμα της παραχώρησης κτιρίων της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

Την έκπληξη και ανησυχία του για το γεγονός ότι κατοικίες της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, μνημείου ενταγμένου στον διαρκή κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πέρασαν πρόσφατα από την ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και τη διαχείριση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠΑ Δημήτρη Δεληπέτρο, την οποία κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κ. Τζαβάρα και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.
«Εύγλωττη είναι η απορία που δημιουργείται για τον τρόπο και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πράξης, αφού τα κηρυγμένα μνημεία και τα απαλλοτριωμένα για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ακίνητα δεν ανήκουν στις περιπτώσεις εκείνες ακινήτων που δύνανται να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρεται στην επιστολή. Ο ΣΕΑ ενημερώθηκε για το γεγονός από επιστολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Κύκλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, πάντως, αναφέρουν πως το θέμα είναι ανύπαρκτο και ότι απλώς γίνεται μια «ανώριμη» συζήτηση στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

http://www.express.gr/news/ellada/644069oz_20120927644069.php3

27/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin