Sunday, September 30, 2012

Εκμισθώνεται το πρώτο νησί για τουριστική αξιοποίηση

Το πρώτο νησί κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου με έκταση 66 στρεμμάτων, το οποίο πρόκειται να δοθεί προς τουριστική αξιοποίηση σε ιδιώτες, είναι το Νησί των Ονείρων (ή Πεζονήσι) στην Εύβοια.
Τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό για την 25ετή εκμίσθωση του νησιού -έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- προτίθεται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα ο Δήμος της Ερέτριας, ο οποίος έχει με συντακτική πράξη τη χρήση και την εκμετάλλευση του νησιού έως το έτος 2045. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι παλαιές οφειλές που βαρύνουν την υπό εκκαθάριση καταργούμενη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΝΟ (Δημοτική Επιχείρηση του Νησιού των Ονείρων) ύψους 2 εκατ. ευρώ, που είχε την ευθύνη εκμετάλλευσης του νησιού στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βαρύνουν τον νέο εκμισθωτή του. Να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις του νησιού παραμένουν κλειστές εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι προς εκμίσθωση εγκαταστάσεις του νησιού περιλαμβάνουν δύο κεντρικά κτίρια ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 50 δωματίων και 44 μπάνγκαλοου, εστιατόριο, κτίριο καφετέριας, συνεδριακό χώρο για την εξυπηρέτηση εκδηλώσεων έως και 200 ατόμων, γήπεδο μίνι γκολφ, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών κ.ά. Οι εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν συνολική έκταση 23.900 τ.μ. Το ειδικό σήμα του ΕΟΤ για τη λειτουργία ξενοδοχείου Γ΄ κατηγορίας έληξε την 31η Ιουλίου 2005 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί.
Μίσθωμα και υποχρεώσεις
Το αντικείμενο παροχών του μισθωτή περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών για την έγκριση των εργασιών, τη λήψη οικοδομικών αδειών, την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη λήψη σχετικών αδειών από τον ΕΟΤ και τις άλλες αρμόδιες αρχές, τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, τον εσωτερικό και εξωτερικό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τη λειτουργία των ξενοδοχείων μέχρι το πέρας της σεζόν εκμίσθωσης, τη συντήρησή τους και την καταβολή στον Δήμο Ερέτριας των μισθωμάτων.
Παράλληλα, οφείλει να λάβει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ τουλάχιστον στην κατηγορία που είχε όταν λειτουργούσε ή και ανώτερη. Το ετήσιο μίσθωμα που θα προτείνουν οι υποψήφιοι επενδυτές δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού των 100.000 ευρώ. Βάσει της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, πέραν της ανάπτυξης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, στο νησί δύνανται να αναπτυχθούν δραστηριότητες εναλλακτικού, συνεδριακού, αθλητικού, μαθητικού, ιατρικού τουρισμού και οικοτουρισμού.
Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε πρόσβαση στη στεριά όπως σήμερα, ενώ στους χάρτες του πολεοδομικού σχεδίου της Ερέτριας του 1838 αναφέρεται ως καθαρτήριο για τους ναυτικούς που πήγαιναν στην Ερέτρια.
Του Σταθη Κουσουνη
28/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin