Monday, September 10, 2012

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ο ΠΑΣΥΦ για την εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Νομικές διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την περίπτωση που προχωρήσουν οι τροπολογίες που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ενέργειας και επιβληθεί τελικά εισφορά επί του τζίρου των εν λειτουργία μονάδων ΑΠΕ, ετοιμάζεται να κινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).
Όπως πληροφορείται το energypress από τη διοίκηση του Συνδέσμου, υπήρξε ήδη συνάντηση με τον Δρ Cristian Conrad της Αυστριακής δικηγορικής εταιρείας “Conrad & Partners” η οποία ειδικεύεται σε αγωγές εναντίον κρατών.
Η εκτίμηση του Αυστριακού νομικού είναι ότι, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διοικητική πράξη που να επηρεάζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την εγγυημένη τιμή που έχει υπογραφεί, πρέπει να γίνει προσφυγή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του ελληνικού δημοσίου. Θεωρεί, δε, ότι με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, η καταδίκη της χώρας μας σε μια τέτοια περίπτωση είναι δεδομένη, επικαλείται μάλιστα το προηγούμενο της Τσεχίας.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προετοιμασία από την πλευρά του ΠΑΣΥΦ ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 500  επενδυτές οι οποίοι θα συνυπογράψουν την σχετική νομική διεκδίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπαγεωργίου να καταθέτει με την πρώτη ευκαιρία (όταν έρθει οικονομικό νομοσχέδιο στη Βουλή) δύο τροπολογίες. Η μία θα αφορά τη μείωση του χρόνου τον οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους από τη στιγμή που υπογράψουν συμβόλαιο με τον ΛΑΓΗΕ (το περίφημο 18μηνο). Η δεύτερη, που αποτελεί το σημείο τριβής, θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ.  Η εισφορά (διαφορετικό ποσοστό για κάθε τεχνολογία, με τα φωτοβολταϊκά να παίρνουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση) θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (για παράδειγμα δύο  - τρία χρόνια) και συνεπώς  για να συνεχιστεί (εάν θέλει να το κάνει, τότε, ο αρμόδιος υπουργός) θα χρειάζεται εκ νέου νομοθετική ρύθμιση. Η διάρκεια θα είναι τέτοια ώστε να κλείσει η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ.
energypress.gr
10/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin