Wednesday, September 19, 2012

Έκκληση για χρήση ποδηλάτου στις ευρωπαϊκές πόλεις

Οι ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης συνεχίζουν να προκαλούν ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση παρά τις προσπάθειες να αντιστραφεί αυτή η τάση, σημειώνει η Κομισιόν στην ετήσια εκστρατεία για την Εβδομάδα Κινητικότητας.
Κάθε χρόνο, η Εβδομάδα Κινητικότητας έχει ως στόχο να προωθήσει τα πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς και καλεί τους πολίτες να βρουν εναλλακτικές στα αυτοκίνητα. 

 «Είναι καλή χρονική στιγμή να εξετάσουμε την κινητικότητα στις πόλεις και να δούμε τι πρόοδο έχουμε κάνει», είπε η Isabelle Durant, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δημόσια ακρόαση χθες (18 Σεπτεμβρίου).
 «Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ευρώπη που δεν κάνουν πρόοδο. Πρέπει να απαγκιστρωθούν από το μοντέλο της πόλης που είναι κολλημένες, με μια κληρονομιά που κυριαρχείται από αυτοκίνητα, αυτοκίνητα, αυτοκίνητα», υπογράμμισε εμφατικά.
Πέρυσι, η Κομισιόν υιοθέτησε Οδικό Χάρτη για την επόμενη δεκαετία, τη Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές, που είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα πιο καθαρό σύστημα μεταφορών που θα αυξήσει την κινητικότητα ενώ παράλληλα θα ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη. Στόχος είναι η δραματική μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης στο εισαγόμενο πετρέλαιο και η μείωση των εκπομπών στις μεταφορές κατά 60% μέχρι το 2050.
Απομάκρυνση των οχημάτων που λειτουργούν με καύσιμα
Ένας από τους στόχους  της Κομισιόν είναι να απομακρύνει τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν καύσιμα από τις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι τα μέσα του αιώνα.
 «Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα μεταφορών, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κινητικότητας και ταυτόχρονα θα μειώσει τη ρύπανση και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στις πόλεις», είπε ο επίτροπος περιβάλλοντος Janez Potočnik.
 «Ο καλύτερος σχεδιασμός θα βοηθήσει τις πόλεις να επωφεληθούν από την μεγαλύτερη κινητικότητα καθώς και από την ποιότητα του αέρα, τις μειωμένες εκπομπές, τον λιγότερο θόρυβο και το πιο υγιές αστικό περιβάλλον», υπογράμμισε.
EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin